De circulaire rekening door de ogen van een leek
Ik mag als HPP’er dan een duurzame ondernemer zijn, aan het eind van de dag gaat het toch om (biologisch) brood op de plank, (vegetarische) filet americain in de koelkast en (geitenwollen) sokken in de kast. Kortom, geld. Keiharde euro’s.
Bijdrage door Michael Doove.
Geld is vies
Toch is geld verdienen een beetje een vies woord als het gaat om een toekomstbestendige, duurzame wereld. Want geld verdienen, dat doen de goedkope kledingmerken, oliegiganten en tabaksfabrikanten. Doorgaans ten koste van de natuur en over de rug van de mensen.
Toch komen mijn verantwoord verdiende euro’s via de biologische boodschappen bij de supermarkt, vegan horecatenten en kringloopwinkels (indirect) ook weer in die ‘niet zo verantwoorde’ economie terecht. Want wie zegt dat de euro die ik betaald heb, niet wordt uitgegeven aan fast fashion bij SHEIN of biefstuk van Loetje?
Kan dat niet anders?
Gelukkig kan het ook anders, heb ik me laten vertellen. Met een circulaire rekening. Mijn eerste eerlijke gedachte? “Pfft, ingewikkeld, gedoe en nóg een rekening.” Ik vind een zakelijke rekening, privérekening, gedeelde rekening, pensioenrekening en (vrij lege) spaarrekening wel genoeg.
Maar goed, mijn duurzame ambities en goede voornemens (en de voorzitter van de HPP-werkgroep Communicatie) dwongen me toch om een kijkje te nemen op de website van United Economy. Dat is de organisatie achter de ‘circulaire rekening’, een betaalrekening in een handelsomgeving met alleen ‘duurzame ondernemers en particulieren’.
Het idee van de circulaire rekening
Het idee is simpel: er is een circulaire handelsomgeving met mensen die ‘duurzaam actief’ zijn. In die omgeving kun je betalen met circulaire euro’s, die je kunt kopen met gewone euro’s of kunt verdienen als duurzame ondernemer (ja, jij dus, HPP’er!). Omdat de circulaire euro net zo veel waard is als een gewone euro, kun je het in je boekhouding gewoon als euro’s verwerken.
De circulaire euro’s waarmee jij iets koopt of die je verdient met jouw duurzame product of dienst, kunnen alleen weer uitgegeven worden bij andere duurzame ondernemers die actief zijn in de circulaire handelsomgeving. Zo weet je dus dat jij jouw geld goed besteedt en dat het ook daarna goed terechtkomt. Win-win!
Leuke aanbieding voor HPP’ers
Hoe meer duurzame ondernemers en particulieren meedoen, hoe groter het netwerk wordt en hoe meer circulaire euro’s je kunt verdienen en ook weer uitgeven. Daarvoor moet je wel een groep pioniers hebben die vroeg instapt. Er zijn inmiddels 750 ondernemingen actief, maar hoe leuk zou het zijn als wij als HPP’ers daar onderdeel van kunnen zijn en die de circulaire (geld)wereld helpen groeien.
En er is goed nieuws: als HPP’er kun je gratis een circulaire rekening openen, waar dit normaal 50 euro kost. Heb je interesse? Neem dan contact op met Hans Snel voor de kortingscode.
Meer lezen?
Wil je eerst meer leren over de circulaire rekening? Kijk dan op de website van United Economy of ga meteen naar de veel gestelde vragen. Of bekijk het webinar uit juni 2024 terug.
Oh, en of ik inmiddels een circulaire rekening heb? Het eerlijke antwoord: nee, nóg niet. Maar tijdens het onderzoek voor het schrijven dit artikel, mij nota bene in de schoot geworpen door een collega-HPP’er die al wel een circulaire rekening heeft, ben ik wel enthousiast geworden. Hopelijk zie ik jou dus binnenkort op de circulair handelsplaats – en jij mij!