Je bekijkt nu Verduurzaam je website met Charlotte Bax

Verduurzaam je website met Charlotte Bax

Mijn nieuwe werkjaar begint goed met de HPP Academy sessie met HPP-lid Charlotte Bax met als thema: “Verduurzaam je website.” Vrijdagochtend 6 januari zat ik met een mooi clubje HPP-leden in een super leerzame Zoom-sessie. In twee uur tijd buitengewoon veel én goede tips om mijn website te verduurzamen, inclusief tools, websites en suggesties.

“Real-time onderzoeken we de CO2-uitstoot van onze sites. Charlotte geeft ons een handig Excelsheet dat we kunnen gebruiken om trends op onze site te spotten. Soms zorgt een kleine aanpassing voor een grote verbetering. Mijn eigen homepage scoort bijvoorbeeld dieprood mede doordat ik gebruik maak van een fotoslider. Charlotte adviseert om die nooit te gebruiken vanwege de CO2 impact. Werk aan de winkel dus.

Vaak denken we wel aan de meest voor de hand liggende en dat is zorgen voor een groene hostingprovider. Of jouw provider groen is kun je zelf makkelijk checken via de website The Green Web Foundation.

Maar daarna is het nodig om dieper je site in te duiken. Dan gaat het ineens over de grootte van je foto’s of bestanden die jouw klanten kunnen downloaden, of je video’s insluit of upload (dat eerste is beter) en hoeveel loze informatie in de kelder van je site stof ligt te vergaren. Uiteraard zijn ook de zwaarte van je thema, plugins en eventuele pagebuilders van belang.

Maar ik had bijvoorbeeld nog nooit stilgestaan bij de afstand die we met elkaar op de digitale snelweg afleggen om sites te bezoeken. Hoe makkelijk lees ik niet artikelen op Amerikaanse sites? Mijn klanten komen inmiddels – gelukkig – grotendeels uit Nederland. Maar stel dat dit niet zo is? Dan heeft dus de afstand die jouw bezoekers moeten afleggen op die digitale snelweg om bij jouw site uit te komen, een behoorlijke CO2-impact.

Wat de workshop interessant, leerzaam en nuttig maakte, waren de meer dan 20 manieren om je website te verduurzamen plus allerhande slimme tools om die tips ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Naast het genoemde spreadsheet waar ik al mee begonnen ben heb ik nu ook een goed voornemen voor 2023!

Want dat ik het CO2 verbruik van mijn website drastisch wil verminderen komt natuurlijk in mijn HPP MVO Jaarplan voor 2023 te staan.

HPP-lid Madeleine Boerma

Madeleine Boerma

Programmamanager, coach, facilitator - voor ZZP'ers, leiders & teams en de energietransitie 💫. eBook "Leiderschap in projectmanagement." Paperback/eBook voor ZZP-kostwinners. Leven zonder afval, moestuin, bushcraft en wandelen met hondlief.