Je bekijkt nu Even voorstellen: Livia de Metz
selfie tijdens Klimaatmars 2023

Even voorstellen: Livia de Metz

Livia de Metz is HPP’er en versterkt sinds kort de Evenementencommissie. Een goed moment om haarzelf voor te stellen. We geven de pen aan Livia:

“Als (Happy Planet) professional noem ik mezelf liefst mede-mogelijkmaker. Fondsenwerver is een meer gangbare benaming – maar die roept andere vragen en associaties op. De laatste jaren ben ik vooral werkzaam als adviseur werving nalatenschappen en vooral legaten, voor uiteenlopende goede doelen. Indirect werk ik dus ook voor mensen die -ooit, misschien- een dierbaar goed doel willen steunen, met een deel van hun nalatenschap.

selfie tijdens Klimaatmars 2023

Systematische nalatenschapswerving beslaat vele, vele jaren en wordt dus ook wel slow fundraising genoemd. Delicate materie. Mijn werk heeft raakvlakken met onder meer ethiek, erf- en familierecht, fiscus, ICT en mijn adviezen grijpen vaak in op structuur en werkwijze van (vrijwilligers-)organisaties. Mijn werk begint dan ook in de bestuurskamer, op het landelijke kantoor, in de ledenvergadering. Ik zie nu vacatures verschijnen die ik bijna twee jaar geleden in de week legde.

Gewoon een wervend ’foldertje op de balie’? Dat is zo ongeveer de laatste schakel in de keten.

Mijn ervaring als (bevlogen oud-)ambtenaar, communicatieadviseur en tekstschrijver komt bij dit werk goed van pas. Fondsenwerving kwam een paar jaar geleden in mijn pakket nadat een gewaardeerde opdrachtgever vroeg of ik niet alleen projectplannen wilde redigeren maar ook de bijbehorende subsidie- en fondsenwerving wilde verzorgen.

Concreet ging het om een tweedaags sociaal-cultureel festival in de Haagse Schilderswijk (120 nationaliteiten). Maanden later was het zover maar het besef drong eigenlijk pas door toen ik blij werd van de gloeiend-trotse basisscholieren die op het grote podium meespeelden in leerorkest The Residents; als fondsenwerver was ik mede-mogelijkmaker geweest van dat hele festival.

Gaaf!

Maar bijscholing in dit dynamische werkveld leek me wel geboden, ik ben inmiddels erkend fondsenwerver. De eerste opdrachten lagen vooral in de culturele hoek; hoog afbreukrisico. Ik dacht er dus over om naar andere sectoren te gaan verbreden maar in het voorjaar van 2020 deed corona alle projecten verdampen. Enkele opdrachtgevers hingen maanden later nog in de touwen. In 2021 konden sommige producties dankzij het -eind 2022 gesloten- Kickstart Cultuurfonds alsnog min of meer doorgang vinden. Maar hoe zou dit verder gaan, wanneer?

Bezinning, herbezinning. Ik kwam in aanraking met een heel andere vorm van fondsenwerving; die van nalatenschappen en vooral legaten, voor uiteenlopende goede doelen. Het sprak me aan want na-laten is door-geven, aan volgende generaties. Ik volgde de leergang Nalaten aan Cultuur en hielp in dat kader een 18e eeuwse buitenplaats om zoiets ‘volhoudbaar’ op te zetten. Sindsdien ben ik vooral adviseur, begeleider op dit terrein. Daarnaast werk ik ook nog als project-fondsenwerver, op de korte baan dus. Je kunt me uiteraard vinden op LinkedIn en mijn website moet ik weer ‘s bijwerken maar… www.commutaal.nl.

Privé verhuisde ik dit voorjaar van Den Haag naar Soest. Op onderdeel ‘duurzaam’ ben ik inmiddels sporadisch maar enthousiast gebruiker van de deelauto’s die de Soester Energiecoöperatie aanbiedt. Ik ben sympathisant van de klimaatbeweging, zo maakte ik de selfie bij dit artikel op 12 november jl. als vrijwilliger tijdens de grote Klimaatmars in Amsterdam.

Zo’n beetje het belangrijkste bewaarde ik voor het laatst; sinds kort versterk ik de HPP-Evenementencommissie en we zijn altijd op zoek naar goede ideeën, inspirerende workshops en fijne locaties. Van leden, voor leden. Kom maar door!”

Michael Doove

Helpt in 3 sprongen jouw mooie werk, merk en imago te verduurzamen: dromen, doen en delen. Maar ik ben ook gewoon vriend, vader en baasje. Ik lust alles maar eet selectief, kampeer liever dan dat ik me all inclusive verveel, en rijd ook 's nachts maximaal 110 op de snelweg.