Je bekijkt nu Paula Zwitser van BroodNodig inspireert leden op nazomerborrel

Paula Zwitser van BroodNodig inspireert leden op nazomerborrel

De nazomerborrel op 19 september vond plaats in de Impact Hub Rotterdam. Het is de thuisbasis van onze penningmeester Nico Verzijden.

Vijftien leden hingen aan de lippen van Paula Zwitser die vertelde hoe zij met de Stichting BroodNodig twee problemen in Rotterdam voortvarend hebben aangepakt: de enorme verspilling van voedsel door het weggooien van oud brood en als gevolg daarvan de toenemende rattenplaag. Door gesprekken aan te gaan met bewoners en zich zo goed te verdiepen in de achtergrond van het probleem, kwamen ze tot een succesvolle aanpak.

Het zijn met name mensen met een islamitische achtergrond die het brood voeren aan vogels omdat in hun geloof eten niet mag worden weggegooid. Ook ouderen voeren het oude brood liever aan de eendjes, dan het in de afvalbak te gooien.

Met een activerende campagne en het plaatsen van verzamelbakken wordt inmiddels zo’n 5 ton aan oud brood opgehaald. Van dit brood wordt biogas gemaakt en wat over blijft wordt gecomposteerd. Bijkomend effect van deze aanpak is een grotere sociale cohesie in de buurten waar het project loopt. En niet alleen de rattenplaag wordt minder, ook duiven en meeuwen bezorgen nu minder overlast.

De formule is uitstekend te kopiëren in andere steden in Nederland, mits je een paar essentiële kritische succesfactoren in het oog houdt. BroodNodig werkt nu aan een franchiseformule om dit mogelijk te maken. Mail voor meer informatie naar paula@broodnodig.co

De volgende kwartaalborrel vindt plaats op 15 november op de Maliebaan in Utrecht (zie agenda).

Hans Snel

Met de Nectar Scrum Light projectaanpak, het online samenwerkingsplatform Scrum Light by Nectar en met inbreng van mijn ruime marketingkennnis en -ervaring wil ik klimaatoplossingen helpen versnellen.