Je bekijkt nu Even voorstellen: Maurits Heldring, klimaatconsultant voor beleggers

Even voorstellen: Maurits Heldring, klimaatconsultant voor beleggers

‘Nieuwsgierige financieel expert die bedrijven helpt bij het identificeren van klimaatrisico’s en -kansen. Kennis van beleggen en duurzaamheidswetgeving. Natuurliefhebber.’ Dat staat op de net aangemaakte profielpagina van nieuw HPP-lid Maurits Heldring op onze website en dat is Maurits in een notendop. Laten we daar eens even op inzoomen!

Maurits Heldring woont in Hilversum, is getrouwd en vader van 3 kinderen. Na zijn afstuderen in 1996 werkte hij jarenlang bij verschillende banken als aandelenanalist. Een aandelenanalist bestudeert en analyseert beursgenoteerde ondernemingen om de totale financiële waarde ervan te bepalen. Die informatie is belangrijk voor bijvoorbeeld beleggingsfondsen, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen omdat zij op basis hiervan kunnen bepalen of het voor hen interessant is in deze bedrijven te beleggen.

Drie jaar geleden maakte Maurits een belangrijke, persoonlijke, strategische keus. “Toen heb ik besloten dat ik me in m’n werk bezig wil houden met het voorkomen van klimaatverandering”, vertelt hij. “Voor mij is dat echt een heel belangrijk onderwerp. Op ‘mijn happy planet’ loopt de opwarming van de aarde niet uit de hand omdat de broeikassen structureel omlaag gebracht zijn. Ik denk dat die opwarming echt een existentiële bedreiging is die sneller kan gaan dan iedereen denkt. Ik maak me daar zorgen over; zijn mijn kleinkinderen straks nog veilig op deze planeet? Ik wil voor de generaties na ons ook een happy planet. Dat brengt mij in beweging.”

Klimaatcommitment

Dus vestigde Maurits zich na wat omzwervingen in maart van dit jaar als zelfstandig klimaatconsultant, met een focus op beleggen en beursgenoteerde bedrijven. Met zijn bedrijf ClimaTrust helpt hij ondernemingen om hun CO2-voetafdruk te berekenen en een realistisch reductiepercentage daarvoor te bepalen.
Maurits: “Ruim 50 banken, verzekeraars, pensioenfondsen en vermogensbeheerders hebben in juli 2019 hun handtekening gezet onder hun klimaatcommitment. Daarmee nam de financiële sector het initiatief om een bijdrage te leveren aan de uitvoering van het Akkoord van Parijs en het Klimaatakkoord en dat is fantastisch. Veel beleggers, verzekeraars en pensioenfondsen zijn bezig die carbon footprint te berekenen en te bedenken hoe die omlaag kan. Het klinkt allemaal misschien wat saai, maar mijn verwachting is dat dit tot een enorme beweging gaat leiden, ook omdat beleggers druk zullen gaan uitoefenen op grote ondernemingen om hun uitstoot echt te verlagen. Ik denk dat het klimaatcommitment echt invloed gaat hebben en het is echt fijn een steentje bij te dragen aan de realisatie ervan.”

Natuurgids

Daarnaast is Maurits natuurgids bij IVN, Instituut voor natuureducatie, een landelijk opererende vereniging met 160 lokale afdelingen. Het IVN verzorg voorlichting d.m.v. gratis excursies en rondleidingen in de natuur. Zelf wandelt Maurits maar enkele keren per jaar mee omdat hij vooral actief is binnen het bestuur van ’t Gooi en op landelijk niveau. “Maar het is superleuk om te doen”, vertelt hij enthousiast, “en je kunt ook een opleiding tot natuurgids volgen en zo zelf natuurgids worden!”

Lid van HPP

“Ik werd door iemand in mijn netwerk via LinkedIn op HPP gewezen”, vertelt Maurits. “Ik had zelf op LinkedIn een oproep geplaatst om in contact te komen met andere duurzame zzp’ers omdat ik zelf zo’n netwerk opzetten. Toen attendeerde iemand mij erop dat dat er al was. De drempel om lid te worden van HPP is laag en ik wil graag mensen leren kennen buiten mijn vaste kringetje. Enerzijds om anderen te inspireren, maar ook om zelf geïnspireerd te worden. Het lidmaatschap van HPP is voor mij geslaagd als dat gebeurt.”

Elkaar inspireren, dat is precies wat we graag willen bereiken met HPP, Maurits. Wij denken dat je bij ons op de juiste plek beland bent en heten je van harte welkom!

Marjan Schaapman

Samenwerking is de sleutel naar succes. Daarvoor is goede communicatie nodig: luisteren, informeren, je in elkaar verplaatsen, interactie. Alleen je begrijpt voor welke uitdagingen de ander staat, bereid bent om kennis en ervaring te delen en die van de ander te omarmen, kun je elkaar versterken.