Je bekijkt nu Maak kennis met nieuw HPP-lid Peter van der Maat!

Maak kennis met nieuw HPP-lid Peter van der Maat!

Peter van der Maat (63) wist al jong dat hij journalist wilde worden. Na drie maanden (sic!) Nederlands te hebben gestudeerd, begon hij als leerling-journalist bij het Utrechts Nieuwsblad. Om vervolgens verslaggever te worden bij het NOS Journaal, NOVA en RTL Nieuws, alwaar hij onder meer correspondent in New York en oorlogsverslaggever was en RTL Z presenteerde. In 2005 werd hij hoofd communicatie bij de politie Amsterdam, ten tijde van de liquidaties waarvoor Willem Holleeder vorig jaar is veroordeeld. Vervolgens was hij nog hoofdredacteur van de actualiteitenrubriek Netwerk, maar die werd binnen een jaar opgeheven waarna hij het communicatiebureau Woordvoerders Etc. oprichtte.

Hoe ben je in contact gekomen met HPP? Wat sprak je aan en was de trigger om je aan te melden als lid?

“Ik vind mijn werk nog steeds heel leuk, maar na vijf vette jaren begon ik me vorig jaar af te vragen wat mijn ambitie nog was. Steeds maar weer meer omzet maken was fijn, maar niet zaligmakend. Begin januari was ik bij een congres waar de journalist Jeroen Smit sprak, de schrijver van De Prooi en Het Grote Gevecht over Paul Polman van Unilever. Hij vertelde dat bedrijven die nu niet verduurzamen in 2030 niet meer bestaan. Nou doelde hij op een iets groter type bedrijf dan dat van mij en ik vermoed dat ik over 10 jaar niet meer werk, maar ik dacht: Verrek, hij heeft gelijk! Met mijn vijf kinderen komt het vast wel goed, het enige dat ik in dit leven nog écht te doen heb, is eraan bijdragen dat het beter zal gaan met onze planeet. Letterlijk de volgende dag kwam ik op het spoor van Happy Planet Professionals, dat bleek te zijn opgezet door Hans Snel met wie ik ruim twintig jaar in een mannenclub had gezeten. En ik ben meteen lid geworden.”

Hoe ziet voor jou een ‘happy planet’ eruit? Wat gebeurt er dan wel, niet, meer of minder?

“Op dit moment ben ik helaas alles behalve happy met de planeet en dat zit ‘m vooral in de politiek. Ik heb grote zorgen over de maatschappelijke schade die Trump creëert. De hardheid, de grofheid en de botheid waarmee deze idioot te werk gaat vind ik beangstigend – en dat er mensen zijn die het met hem eens zijn, beschouw ik echt als een gruwel. Hoe zij onze broze beschaving vertrappen, het klimaatakkoord torpederen, geen oog hebben voor het kwetsbare van mens, dier en planeet, ik vind het onvoorstelbaar. Dus minder Trump, minder Bolsonaro, minder Erdogan, minder Wilders en minder Baudet. Dan krijgen we vanzelf meer van wat we wel nodig hebben om happy te zijn – sprak hij optimistisch.”

Wat is voor jou als ondernemer je belangrijkste uitdaging om bij te dragen aan een ‘happy planet’?

“Dat zit ‘m in kleine dingen. Toevallig zet ik net deze week weer een paar stappen. Ik heb vandaag voor Woordvoerders Etc. een grootverpakking besteld van koffiecups met duurzame koffie die biologisch afbreekbaar zijn – dat geeft me echt een goed gevoel. En morgen worden alle lampen in mijn kantoor/studio en in ons woonhuis door LED-lampen vervangen. Kost een vermogen, maar had ik al veel eerder moeten doen. Met de buren praat ik dezer dagen over gezamenlijke aanschaf van zonnepanelen. En wat ik eerlijk gezegd wel een goede vondst van mezelf vind: ik heb mijn vier partners binnen Woordvoerders Etc. onlangs het lidmaatschap op HPP cadeau gedaan! Dat wil ik trouwens iedereen aanraden: dat je gelijkgestemde vrienden en zelfstandige collega’s lid maakt – origineel toch!?”

Wanneer is lid zijn van HPP voor jou geslaagd?

“Het lidmaatschap op zich vind ik al een mooi antwoord op mijn vraag van eind vorig jaar, wat mijn ambitie nog was? In die zin is het al geslaagd. Verder merk ik dat ik vooral geïnspireerd raak door de keuzes die andere leden maken. Madeleine Boerma schreef gisteren op Linkedin bijvoorbeeld dat ze op een jaarlijks privé watergebruik van 19 m3 wil uitkomen. Ik durf niet eens te kijken hoeveel dat van mij nu is, want ik vrees het ergste… Maar met veel van zulke persoonlijke stappen kunnen we met elkaar op den duur een groot verschil maken. Vele druppels zullen de gloeiende plaat uiteindelijk smoren, daar doe ik het tenminste voor.”

Wij zijn blij met jou als nieuw lid, Peter!
Hartelijke welkom bij Happy Planet Professionals!

Marjan Schaapman

Samenwerking is de sleutel naar succes. Daarvoor is goede communicatie nodig: luisteren, informeren, je in elkaar verplaatsen, interactie. Alleen je begrijpt voor welke uitdagingen de ander staat, bereid bent om kennis en ervaring te delen en die van de ander te omarmen, kun je elkaar versterken.