Je bekijkt nu Nazomermeeting 2019: over onze eigen footprint en echt circulair bouwen

Nazomermeeting 2019: over onze eigen footprint en echt circulair bouwen

  • Bericht gepubliceerd op:12 september 2019
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:overig

De achtste etage van 100Watt, vlakbij Amsterdam Amstel, was het decor van onze nazomermeeting. En wat voor een decor! Alle materialen die op deze etage zijn gebruikt, hebben een eerder leven gehad. Circulariteit in optima forma. Zonder in te leveren op comfort en stijl.

Footprint

De twintig deelnemers aan de nazomermeeting 2019 werden bij aankomst meteen aan het werk gezet door Thijs Struijk, CEO en mede-oprichter van One Future Play. Dit bedrijf is een sociale onderneming die met behulp van games de transitie naar een duurzame maatschappij wil versnellen. Met behulp van onze mobieltjes brachten we onze eigen ecologische footprint in kaart. Het resultaat viel ons wel tegen. Terwijl de gemiddelde Nederlander 3,5 aardbol nodig heeft om zijn levenstijl te kunnen volhouden als iedereen zo leeft zoals hij, zaten wij duurzaamheidsnastrevers met elkaar net onder de 3. En niet één van ons kan met één planeet uit de voeten. Veel ruimte voor verbetering van onze leefstijl dus!

Duurzame les op Dag van de Duurzaamheid

One Future Play maakt games voor allerlei duurzaamheidsuitdagingen, ook in opdracht van organisaties die hun eigen personeel willen meenemen in de transitie. Om op basisscholen op de Dag van de Duurzaamheid de duurzame les te ondersteunen, heeft One Future Play een programma ontwikkeld. Op duurzameles.nl kun je je als quizmaster aanmelden voor deze les op een basisschool.

Echt circulair bouwen

De Happy Planet Professionals zijn vandaag te gast bij Remko Zuidema, die met zijn Stichting Briqs vooral overheden en woningcorporaties helpt bij de grote uitdagingen die op hen afkomen: de energietransitie, afscheid van aardgas en een echt circulair bouwproces. Remko heeft in de loop der jaren een enorme hoeveelheid kennis hierover opgebouwd en stelt deze kennis voor zijn klanten gratis beschikbaar in boekjes als “Aardgasvrij, en hoe nu verder?”. We krijgen allemaal een boekje mee om aan onze eigen wethouder te geven.

Vergeten Nederlandse innovatie

Remko vertelt ook over een Nederlandse bouwinnovatie, die we wel geëxporteerd hebben, maar in Nederland vergeten waren, de Open Bouwen methode. Met deze methode kun je veel beter dan in de traditionele bouw voldoen aan de (voortdurend veranderende) wensen van bewoners en een energieneutrale woning realiseren die ook nog maximaal criculair is. Wat wil je nog meer? Kijk hier voor een paar aansprekende voorbeelden. Het is niet verwonderlijk dat Remko het druk heeft en werkt aan het verspreiden van zijn kennis via partnerships met adviesbureaus.

Netwerken

Na al deze inspiratie tijd om elkaar te spreken. En afspraken te maken voor het afnemen van reviews bij elkaar. Want een van de vijf beloftes die een Happy Planet Professional doet, is het eenmaal per jaar reviewen van een collega en het eenmaal per jaar zelf ondergaan van zo’n review. Aan onze footprint te zien moeten we aan de bak!

Hans Snel

Met de Nectar Scrum Light projectaanpak, het online samenwerkingsplatform Scrum Light by Nectar en met inbreng van mijn ruime marketingkennnis en -ervaring wil ik klimaatoplossingen helpen versnellen.