Femke Sleegers van Reclame Fossielvrij en Alie Rozendal van de Social Tipping Point Coalitie lieten tijdens het HPP Jaarevent zien hoe groot je cirkel van invloed kan zijn. Veel groter dan je zou denken, als je het maar structureel aanpakt en blijft volhouden. Ook de Creatiespiraal blijkt een effectief middel om verder te komen, zo bleek in de sessie van HPP-lid Olivier Rijcken.
Tekst: Chris Verschoor, met bijdragen van Jurjen de Jong
Van een actie in je eigen stad (Den Haag) ga je naar een grotere stad (Amsterdam). Zo begint Reclame Fossielvrij. Constant communiceer je erover, ook internationaal. Het succes in Amsterdam wordt opgepikt door Greta Tunberg. Dan gaat het viral. Maar Reclame Fossielvrij ziet dat slechts als tussenstation. Er wacht een nog groter doel. Vlak voor het HPP Jaarevent is dat bereikt: de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, dringt met klem aan op fossielvrije reclame. Dat is wereldnieuws, een belangrijke mijlpaal.
Nieuwe wetgeving
Zo kan maatschappelijke overtuiging groeien en uiteindelijk leiden tot nieuwe wetgeving. Een soort ‘tabakswet’ voor de fossiele industrie is ineens haalbaar. Met een verbod op fossiele reclame en een waarschuwing op verkooppunten. (Meer hierover op verbiedfossielereclame.nl)
Femke Sleegers en Alie Rozendal zetten vervolgens ons aan het werk, om te brainstormen over volgende stappen richting onze eigen duurzame doelen.
Zij waren overigens de eerste sprekers op een HPP-event van buiten het eigen netwerk.
Aan de slag met creatiespiraal
Na hen was het tijd voor HPP-lid Olivier Rijcken, die hiervoor op de racefiets vanuit Limburg naar Rotterdam was gekomen. Hij liet ons zien hoe je van wens naar werkelijkheid gaat met de creatiespiraal. In groepjes van 3, met daarin een hoofdpersoon, vragensteller en observeerder, werden wensen uitgesproken en verder gebracht.
Belangrijke afsluitende tip: leer na het creëren ook te waarderen en te ontspannen.
Nieuwe en bestaande leden
De opkomst bestond uit zowel nieuwe als bestaande leden, wat voor een leuke mix zorgde. Direct werden nieuwe connecties gelegd, gegevens uitgewisseld en uitnodigingen voor evenementen gedeeld. Ook was het boek ‘Voorlevers van de nieuwe samenleving’ te koop, geschreven door HPP’er Jelleke de Nooy.
Stadskwekerij De Kas
De locatie verdient het om ook in het daglicht te worden gezet. Stadskwekerij de Kas is een verborgen parel tussen de woonhuizen in Rotterdam Blijdorp. Hier worden plantjes gekweekt, de biodiversiteit gestimuleerd, water opgevangen en tal van sociale en duurzame activiteiten georganiseerd. Wij hadden de prachtige Kas helemaal voor onszelf deze dag. Sommigen kochten er nog wat lokaal eten, bij het verkooppunt Rechtstreex.
HPP’ers van hun beste kant
Na afloop van de presentaties lieten de HPP’ers zich van hun beste kant zien. Even samen afwassen, de stoelen rechtzetten en vervolgens lieten we Stadskwekerij de Kas net zo achter als we hem aantroffen bij het binnenkomen.
Afsluitend diner
De stemming zat er zo goed in, dat ruim de helft van de aanwezigen koos voor een afsluitend diner bij het Statencafé om de hoek. Daar hebben de HPP’ers wederom laten zien dat duurzaamheid voor hen hoog op de agenda staat. Met alle vegetarische en veganistische keuzes die er gemaakt werden was de klimaatimpact klein, maar de gezelligheid groot. En na afloop hebben de HPP’ers – voornamelijk met het OV en vouwfietsen – weer het hele land doorkruist om thuis nog even na te genieten van de dag.
Zet vast in je agenda:
het volgende HPP-evenement is op woensdag 6 november: 18.00 – 21.30 u.
Nadere informatie volgt vanzelf via de nieuwsflits in je mail.
(Verslag: Chris Verschoor, met bijdragen van Jurjen de Jong)