Je bekijkt nu Nieuwe HPP’er Renske Wever: ‘Helemaal happy van natuurgordijnen’

Nieuwe HPP’er Renske Wever: ‘Helemaal happy van natuurgordijnen’

Renske Wever uit het Friese Schettens is nieuw bij HPP en ze is gek op hennep. Nee, niet van wiet; dat is ándere hennep. Als Renske over hennep spreekt, heeft ze het over het oude ‘vergeten’ gewas met lange sterke vezels. Het gewas is weer in opkomst, vooral vanwege de duurzame – en biologische – stoffen die ervan kunnen worden gemaakt. “Je kunt er mooie kleding van maken en prachtige gordijnstoffen. Of textiel waarmee je je bank opnieuw kunt stofferen. Daar word ik dus helemaal happy van”, zegt ze.

Renske heeft met haar partner Harm intrek genomen in het oude schoolgebouwtje van het dorp, dat door gebrek aan leerlingen leeg kwam te staan. Woning en bedrijfsruimte bevinden daardoor zich onder één dak. Daar tussen Bolsward en Harlingen in voorzien Harm en Renske hun klanten in heel Nederland van duurzame gordijnen vervaardigd van biologische linnen, katoen, wol of hennep. “Het zijn natúúrgordijnen”. Haar bedrijfje Konice loopt prima, zegt ze: “Ik kan het zo prima behappen, ik doe alles zelf, heb totaal geen behoefte om het bedrijf te laten groeien.”

Jezelf genezen

Het is een bewuste keuze, want Renske weet donders goed waar ze vandaan komt. Haar professionele roots liggen in de interieursector, ze had haar eigen gordijnenatelier en reeg de opdrachten voor de grote interieurbedrijven aaneen. “Totdat ik ziek werd en chronische vermoeidheid me overviel. Het was een lange weg, maar uiteindelijk heb ik geluisterd naar mijn huisarts die me zei: “Je moet jezelf genezen”. Ik heb het roer omgegooid en ben volledig biologisch gaan eten. Geleidelijk voelde ik de energie weer terugkomen. Toen ook besloot ik afscheid te nemen van al die synthetische stoffen waar ik toen gordijnen van maakte. Dat betekende dat ik ook moest stoppen voor al die opdrachtgevers. Het kon niet anders, want die synthetische stoffen vergiftigden mij.”

Tegenwoordig werkt ze dus uitsluitend met natuurstoffen, nagenoeg biologisch geteeld. De naam van haar bedrijfje is ‘Konice’, niet naar het gelijknamige stadje in Tsjechië, maar een naam uit een ‘vorig leven’, zoals ze vrolijk uitlegt. “Ik heb ooit een Sjamanistische opleiding gedaan, daar bleek dat ik ooit Konice heb geheten. Ik vond het een mooie naam voor mijn bedrijf, de verbinding tussen verleden en toekomst.”

“Hennep is een prachtig veelzijdig gewas. Ten eerste is het een alternatief voor katoen: de vezels zijn veel slijtvaster en voor de productie is slechts fractie water nodig van wat voor de katoenproductie wordt gebruikt. Van hennep wordt ook de héle plant gebruikt van wortel tot bloem. Het materiaal wordt gebruik om matrassen van maken en zelfs kunststof-vervangende panelen die in auto’s worden toegepast. Dat recyclet weer lekker makkelijk. Van hennepzaad kun je olie maken. En ja, van hennepstoffen maak ik dus prachtige gordijnen. Niet alleen van hennep trouwens, maar ook van biologische wol, katoen en linnen.”

Hennep is een prachtig veelzijdig gewas.

andere aanpak, andere mensen

Renske heeft vijf toeleveranciers, voor wie ze de hand in het vuur steekt. Haar klanten bestellen meestal online, maar eigenlijk altijd na uitvoerig contact via telefoon en/of de email. “Door de ommezwaai naar natuurlijke stoffen kreeg ik meer energie en verdween mijn chronische hoofdpijn. Heel bijzonder vind ik het dat door die keuze voor biologische stoffen mijn klantenkring totaal is veranderd. Ik heb heel andere mensen om mij heen gekregen; mensen die zich bewust zijn van wat goed is voor henzelf en wat goed is voor onze aarde. Ik denk dat je ontvangt wat je uitzendt. Zo kun je jezelf beter maken.”

lid van hpp

“Ik kwam in contact met HPP via een klant, die gordijnen bij me bestelde. Hij was al HPP’er en vond Happy Planet Professionals typisch iets voor mij. Nu weet ik nog niet precies wat ik ga doen; ik zal eerst een rustig verkennen. Als ik maar niet hoef te vergaderen, daar begin ik niet aan. Het levert ook nooit iets op, in mijn beleving. Ik houd mijn duurzame gedrag liever bij mezelf, daar heb ik het meeste invloed op en haal ik het meest voldoening uit.”

Renske en Harm halen behalve uit hun bedrijf in natuurgordijnen ook voldoening uit het werk aan hun directe woonomgeving. De verbouwing is grotendeels achter de rug. “We hadden een huis met zeven toiletten, zonder douche of keuken”. Daar moesten ze dus wel wat aan doen. Bij de materiaalkeuze hebben ze zoveel mogelijk voor duurzaam gekozen: natuurlijke verf op het hout, leemsaus op de muren. “Het marmoleum lag er al en vinden we mooi, dat hebben we laten liggen”.

Het schoolplein is grotendeels ontdaan van stoeptegels, gras is ingezaaid en planten bloeien op. “Natuurlijk komt er bij ons geen gif in de tuin, ik vind het heerlijk om op mijn knieën onkruid te wieden, dat geef rust in je hoofd en je bent heerlijk buiten. We moeten alleen nog iets met de oude zandbak. Ik denk dat we er een vijver van gaan maken”.