Je bekijkt nu Maak kennis met Marianne van Lubek, nieuw HPP-lid!

Maak kennis met Marianne van Lubek, nieuw HPP-lid!

Ze heeft aan haar eerste HPP-event deelgenomen en ook al een Excel-workshop voor HPP’ers verzorgd; onze nieuwe happy planet professional Marianne van Lubek. Om alle HPP’ers in de gelegenheid te stellen kennis met haar te maken hebben we haar 5 vragen voorgelegd waarvan we haar antwoorden graag met je delen!

Marianne van Lubek (51 jaar) woont in Amersfoort, waar ze is ‘geland’ na vele omzwervingen door binnen- en buitenland. Als zzp’er geeft zij Excel-advies en –trainingen en bouwt zij Excel-bestanden. “Excel is een soort puzzel”, vertelt Marianne, “En er kan zoveel meer mee dan de meeste mensen weten of gebruiken. Ik doe zelf ook nog steeds nieuwe ontdekkingen in de functionele mogelijkheden.” Excel-specialist werd zij vanuit de behoefte aan meer focus en om ergens ‘echt goed in te zijn’. Marianne is – na Humane Voeding te hebben gestudeerd – jarenlang werkzaam geweest op het gebied van internationale samenwerking, duurzaamheids- en gezondheidsvoorlichting. In 2012 werd zij zzp’er en deed in eerste instantie vooral interim klussen binnen de Internationale Samenwerking. Maar die vond ze te veel op afstand, te saai en te theoretisch. Ze deed wel veel ervaring op met Excel en besloot zich daarin te specialiseren en startte Excellent met Excel. “Ik ben heel analytisch en nauwkeurig,’ zegt Marianne, “en dat kan ik hierin op een voor mij positieve manier in kwijt.”

Hoe ben je in contact gekomen met HPP en wat hoop je bij HPP te vinden? 

Marianne heeft HPP leren kennen via internet en al eerder was haar interesse gewekt omdat ze twee actieve leden kent: Doortje ’t Hart (van de middelbare school!) en Madeleine Boerma. Begin dit jaar werd Marianne door Hemmo Hemmes uitgenodigd om eens langs te komen en na het Jaarevent 2020, half februari in Amersfoort, besloot zij lid te worden.

“Ik miste het invulling geven aan mvo, aan duurzaamheid, mijn idealisme”, vertelt Marianne, “en bij HPP verwacht ik inspiratie te vinden.” Inspiratie om actief bij te dragen aan een ‘happy planet’, wat voor Marianne in de eerste plaats betekent: meer gelijkheid en minder armoede (in het buitenland). Het creëren van bewustzijn in de Westerse wereld is een must. Marianne: “De enorme mondiale verschillen in welvaart zijn zó onrechtvaardig. Voor mij persoonlijk is ‘klimaat’ een minder grote zorg dan honger en armoede, maar ik vind het wél ook belangrijk dat we met elkaar gaan zorgen voor minder CO2-uitstoot, zodat we over 50 jaar ook nog op deze aarde kunnen verblijven!”

Hoe wil jij, als ondernemer, bijdragen aan een ‘happy planet’ ? 

Op de vraag wat voor Marianne als ondernemer de belangrijkste uitdaging om bij te dragen aan een ‘happy planet’ geeft zij aan dat dat best lastig is. Zoals voor veel dienstverlenende zzp’ers is het moeilijk om zakelijk echt een invulling te geven aan duurzaamheid. “Het werk van een zzp’er is zo verweven met je persoonlijkheid en privéleven,” zegt Marianne, “ De review motiveert wel om voor volgend jaar weer een stapje verder te doen, maar dat is vooral prive”.

Tenslotte, Marianne, wanneer is lid zijn van HPP voor jou geslaagd? 

“Ik hoop bij HPP een leuk netwerk te vinden met inspirerende mensen dat motiveert om duurzamer te leven en te werken,” zegt Marianne, “En ik hoop dat ik het hierdoor leuk en een uitdaging blijf vinden om steeds weer een stapje verder te doen.”
De Excel-workshop die Marianne in april verzorgde voor HPP-leden was in die vorm – online – een eerste keer, maar krijgt dankzij dat geslaagde experiment nu een vervolg met een online serie in mei. Marianne: “Dus dát heeft het HPP-lidmaatschap in ieder geval al opgeleverd! Goed te zien hoe een afgedwongen situatie leidt tot nieuwe ideeën en initiatieven!”

Hartelijke welkom, Marianne, bij Happy Planet Professionals!

Marjan Schaapman

Samenwerking is de sleutel naar succes. Daarvoor is goede communicatie nodig: luisteren, informeren, je in elkaar verplaatsen, interactie. Alleen je begrijpt voor welke uitdagingen de ander staat, bereid bent om kennis en ervaring te delen en die van de ander te omarmen, kun je elkaar versterken.