Je bekijkt nu Nieuw HPP-bestuurslid Anne Claire van der Lugt: “Wat wil je de generatie na jou achterlaten?”

Nieuw HPP-bestuurslid Anne Claire van der Lugt: “Wat wil je de generatie na jou achterlaten?”

“Mensen inspireren en verbinden om hen in beweging te brengen om anderen te helpen en de wereld mooier en duurzamer te maken.” Dat is wat Anne Claire van der Lugt en haar vriend als ondernemers willen bereiken. En dat is ook wat Anne Claire wil bijdragen aan HPP. In januari 2021 wordt zij lid van het HPP-bestuur en dat doet ze met ambitie!

Anne Claire van der Lugt is 38 jaar en woont samen met Roderick Oudemans in Amsterdam. Zij startte haar carrière bij verschillende tv-producenten en maakte onder meer het tv-programma Rangers voor het WNF. Sinds 2015 is zij fulltime zzp’er met als doel: fondsenwervende online campagnes en evenementen realiseren voor goede doelen. Met ingang van dit jaar heeft ze samen met haar vriend het bedrijf Elefunds, waarmee zij goede doelen, stichtingen en sociale ondernemingen ondersteunen bij hun fondsenwervende evenementen, acties, campagnes en projecten.

Hard werken en genieten

De naam Elefunds is een samentrekking van Elephants (het voormalig bedrijf van Anne Claire’s vriend) en Fundraising. “Ik heb voor olifanten gezorgd in Sri Lanka”, vertelt Anne Claire. “Een olifant is een heel krachtig dier, ze zijn heel strijdbaar, leven in kuddes en gaan echt voor elkaar. Wat wij willen doen is groepen mensen bij elkaar brengen en inspireren om voor een mooiere wereld te gaan. Dus het is maar goed dat ik Roderick ben tegengekomen!”

Een voorbeeld van een succesvolle campagne in coronatijd is de eerste editie van SoloRide in 2020 waarmee in zes weken tijd EUR 16.500 is ingezameld voor het bloedplasma-onderzoek van Dr. Bart Reinders van het Erasmus MC. Nu maar hopen dat de tweede editie van SoloRide in 2021 net zo succesvol is! Anne Claire: “Het werken met en voor goede doelen is niet de dikste vetpot, maar het is wél waar mijn passie ligt. Ik hoef geen luxe leven. Het gaat voor mij in het leven over andere dingen dan materiële zaken. Van huis uit heb ik geleerd dat het belangrijk is om hard te werken, je eigen geld te verdienen en op eigen benen te staan. Wat ik zelf heb geleerd is dat je niet volgens het ritme van ‘het boekje’ hoeft te leven, je mag ook je eigen keuzes maken, andere paden bewandelen en genieten.”

Jezelf blijven ontwikkelen

Anne Claire houdt van reizen: “Plekjes ontdekken waar niet veel mensen komen, ik mis het nu ook echt. Ik realiseer me dat ik met reizen een footprint achterlaat maar met mijn manier van reizen probeer ik die te beperken; simpel, met een backpack. Ik vind het nu, met corona, wel lastiger om leuke dingen te bedenken. Ik hou van spelletjes, maar die komen ook een keer je neus uit. Ik heb geen tv, maar volg nu toch op de computer het nieuws en kijk Netflix.”

En ik vind het leuk om te lezen”, gaat Anne Claire verder, “en dan vooral boeken waardoor je meer leert over je eigen ontwikkeling. ‘Hoe word je een betere versie van jezelf’ is een beetje een mode-quote, maar het interesseert me wel: hoe kun je beter met mensen communiceren en samenwerken?”

HPP: een schot in de roos

Anne Claire was al enige tijd op zoek naar een netwerkclub die zich met duurzaamheid bezighoudt toen zij in december 2020, door een post van Lisette Wegman op LinkedIn, op het spoor kwam van HPP. “HPP is precies wat ik zocht”, vertelt Anne Claire. “150 ZP’ers die zich betrokken voelen bij duurzaamheid. Geen mensen die strak in het pak gelijk klaar zitten om zichzelf te profileren, maar mensen die samen over oplossingen denken in een gezellige sfeer. De boodschap van HPP was direct duidelijk en het streven naar een positieve impact sprak me ook direct aan. Ik vind dat je zelf verantwoordelijkheid moet nemen voor wat je doet in het leven en niet alleen bij anderen de schuld kunt leggen over hoe er wordt omgegaan met onze wereld. We dragen er allemaal aan bij.”

Nadat er contact was gelegd met Leonie Haas volgde al snel een gesprek met het bestuur dat een goede klik opleverde. “Mensen verbinden en inspireren zodat ze in actie komen. De olievlek verspreiden om de HPP-doelstellingen te bereiken,” antwoordt Anne Claire op de vraag wat ze als bestuurslid wil bereiken. “Ik wil HPP’ers motiveren om zich te richten op andere duurzaamheidsgroepen maar vooral ook op hun eigen netwerk. Want iedereen heeft een kring van gelijkgestemden om zich heen. Mensen die belang hechten aan dezelfde dingen als jij. Het is interessant om hen de (open) kernvraag voor te leggen: Wat wil jij de generatie na je achterlaten? Met het antwoord op die vraag kun je iemand stimuleren om een ander te helpen en bij te dragen aan een betere wereld.


Anne Claire, we zijn blij dat jij je als bestuurslid van HPP voor een duurzame, happy planet in wilt zetten! Welkom!

Marjan Schaapman

Samenwerking is de sleutel naar succes. Daarvoor is goede communicatie nodig: luisteren, informeren, je in elkaar verplaatsen, interactie. Alleen je begrijpt voor welke uitdagingen de ander staat, bereid bent om kennis en ervaring te delen en die van de ander te omarmen, kun je elkaar versterken.