Je bekijkt nu Jaarevent 2020: “een kleine, maar ferme stap richting een duurzamere wereld”

Jaarevent 2020: “een kleine, maar ferme stap richting een duurzamere wereld”

  • Bericht gepubliceerd op:16 februari 2020
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:overig

Geen betere dag dan Valentijnsdag voor ons derde Jaarevent! Negenentwintig Happy Planet Professionals en zes introducees ontmoetten elkaar op 14 februari 2020 in de sfeervolle werkruimte The Works in het oude Eemklooster in Amersfoort. Doel van deze middag: elkaar beter leren kennen, elkaar inspireren, kennis delen én elkaar motiveren en activeren om bij te dragen aan een betere wereld.
Hans Snel, onze voorzitter, trapte af met een warm welkom en dagvoorzitter Doortje ’t Hart – lid van het HPP-eventteam – bracht en hield enthousiast en vakkundig de vaart en energie in het afwisselende programma.

Doortje bespreekt de opgehangen duurzaamheidsvragen van de Happy Planet Professionals.
Dagvoorzitter Doortje bij de Valentijns vraag- en antwoordmuur

Visuele weergave strategie 2020-2022

Wie zijn we, wat vinden we belangrijk en waarom en hoe willen we onze doelen realiseren? De strategie 2020-2022 van HPP, die vorig jaar door het bestuur is uitgewerkt en besproken op de ALV, werd door Leonie Haas van De Merkarchitect omgezet in een ‘praatplaat’ en deze middag onthuld. Een visuele weergave van onze strategie in één oogopslag, die inspireert en uitnodigt tot discussie over hoe je als ondernemer je footprint kunt verkleinen en je positieve impact kunt vergroten.

Hans en Leonie onthullen de door haar gemaakte praatplaat van de strategie 2020-2022

Elkaar inspireren, motiveren….

Klimaatneutraal, ecologisch, sociaal en circulair ondernemen zijn de vier thema’s die HPP centraal stelt en die HPP’ers nastreven. Dat brengt uitdagingen met zich mee, want hoe doe je dat? Door kennis te delen en samen te denken en te werken kunnen we elkaar hierbij inspireren.

Daarvoor werd eerst op informele wijze kennis met elkaar gemaakt: in kleine groepjes beantwoordden we de vraag “Wat doe je nu aan duurzaam ondernemen?” en “Wat is je grootste uitdaging met maatschappelijk verantwoord ondernemen?” Met de ‘vraag- en antwoordmuur’ konden HPP-leden vragen stellen over onderwerpen die hen bezighouden en op de vraag van een ander reageren.

…en elkaar activeren!

Eén van de beloftes die een HPP-lid doet is om elkaar te reviewen op ons maatschappelijk vooruitstrevend ondernemerschap. De review is bedoeld om focus te creëren en concrete, haalbare doelen te stellen. Eenmaal per jaar schrijf je op wat je in het komend jaar voor elkaar wilt krijgen, welke stap of stapje je wilt gaan zetten richting duurzaam ondernemen. Het is leuk en motiverend om dit met een ander HPP-lid te bespreken; zo krijg je je doel scherper geformuleerd en doe je nieuwe ideeën én contacten op.
Anke Bergmans leidde ons met een heldere uitleg door het hoe en waarom van een review waarna we met elkaar afspraken om de reviews allemaal vóór de voorjaarsmeeting op 14 mei uit te voeren!

Anke legt uit hoe het reviewen in zijn werk gaat
Anke legt uit hoe het reviewen van elkaar in zijn werk gaat en waarom we het zo belangrijk vinden

Inspirerende workshops voor en door eigen leden

Naast de plenaire programmaonderdelen werden inspirerende workshops verzorgd voor en door verschillende Happy Planet Professionals.

Workshop “Ik en CO2; Wat is mijn bijdrage aan de CO2-doelstelling van Nederland?” door Floris Mokveld en Hemmo Hemmes

In deze workshop liet Floris zien hoe hij de CO2 footprint van zijn gezin in 15 jaar tijd heeft teruggebracht van bijna 20 ton CO2 in 2005 naar ongeveer 1 ton in 2019. Door zijn woning te isoleren, niet meer te vliegen, minder vlees te eten, meer met het OV te reizen, zonnepanelen aan te schaffen en elektrisch te gaan rijden. Indrukwekkend om te zien. Ik besluit onmiddellijk om ook zo’n grafische weergave te gaan maken.

In groepjes van drie werden we aan het werk gezet om onze eigen weerstanden tegen verandering te onderzoeken. Wat weerhoudt ons om onze CO2-footprint te verlagen? In ons groepje waren tijd, geld en verwarrende informatie belangrijke belemmeringen.

Daarna werden de drie groepjes onderworpen aan een CO2-quiz. Leuke en nuttige weetjes: die 20 ton van Floris blijkt het gemiddelde van een huishouden in Nederland te zijn. En als je dat zou willen compenseren, moet je daar ieder jaar duizend bomen voor planten. Het is een nek-aan-nek-race, maar uiteindelijk moeten we de twee andere teams net voor ons dulden.

De CO2 reductie van Floris in een grafiek
De indrukkwekkende en inspirerende CO2 reductie van Floris Mokveld

Workshop “Ondernemen en leven zonder afval: van principes tot praktijk. In een jaar je plastic afval reduceren van 26 zakken naar 2-4? Het kan.” door Madeleine Boerma en Regina Wolf

Workshop afval reduceren
Madeleine en Regina verzorgen workshop afval reduceren

Wie heeft het niet; de lichte verbijstering die je overvalt als je thuiskomt met je boodschappen…. zelfs je duurzame producten zitten in een plastic doosje of zakje! Hoe en waar te beginnen als je dat echt wilt verminderen? Madeleine is vier jaar geleden gegrepen door het ‘minder afvalvirus’ en heeft daarin enorme stappen gezet. Positief verrast werd geluisterd naar haar aanpak, de ingenieuze oplossingen die zij toepast en de duurzame, alternatieve producten die zij gebruikt. Madeleine’s advies: begin klein. Kies één artikel dat je niet langer in plastic wilt kopen en als dat lukt pas het volgende. Stapje voor stapje naar minder afval; het kan echt!

De Ladder van Lansink voor het reduceren van afval

Workshop “Een klimaatgesprek voeren” door Merel Segers en Anke Bergmans

Of je nou onvoorbereid in een gesprek over duurzaamheid verzeild raakt met vrienden en familie of doelgericht het gesprek aan gaat met een collega-ondernemer of klant; de kans bestaat dat de ander geïrriteerd raakt, zich terechtgewezen voelt of jou een klimaatdrammer vindt. En dat is niet handig want je oprechte doel is de ander mee te nemen in jouw enthousiasme en motivatie om duurzaam te leven. Hoe zorg je ervoor dat je je doel bereikt? Luisteren, doorvragen, meebewegen met weerstand, creativiteit voeden, je inleven in de ander en vanuit je hart praten, adviseren Anke en Merel. Kies het juiste moment, vermijd een stortvloed van feiten en verwacht geen acute veranderingen.
En zoals we ervaren in de korte gesprekjes waarmee we vervolgens oefenen: met die tips gaat het echt veel beter!

Workshop klimaatgesprekken
Anke en Merel verzorgen workshop klimaatgesprekken

Klein beginnen, niet direct alles willen of wonderen verwachten, door samen te denken en te doen kunnen we echt iets in beweging brengen, bij onszelf en bij anderen – dat was de rode draad in de reacties die aan het einde van de middag tijdens de wrap-up klonken. En zo is het; met elkaar hebben we deze middag weer een kleine maar ferme stap gezet richting een duurzame(r) wereld!

Doortje, Hans, Erica, Regina en Hemmo, veel dank voor de geweldige organisatie en Leonie voor de warme ontvangst!

Marjan Schaapman (lid van de HPP-groep Communicatie, met een bijdrage van Hans Snel over de workshop van Floris en Hemmo)

Praatplaat HPP Strategie 2020-2022 door Leonie Haas

Hans Snel

Met de Nectar Scrum Light projectaanpak, het online samenwerkingsplatform Scrum Light by Nectar en met inbreng van mijn ruime marketingkennnis en -ervaring wil ik klimaatoplossingen helpen versnellen.