Jouw Duurzame Gemeente (?)
Op 9 maart j.l. vond het HPP-voorjaarsevenement plaats. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen zijn we met elkaar op verkenning gegaan naar duurzaamheid op de lokale politieke agenda. Daarbij waren we vooral ook benieuwd naar wat je zèlf kunt doen om je leefomgeving duurzamer te maken.
tastbare resultaten
Collega-HPP’ers Nanette van Dishoeck, Floris Mokveld en Mientje den Boer, namen ons mee in hun ervaringen en aanpak. Daarbij functioneerde het Groene Huis in Zaltbommel, in het leven geroepen door Nanette om duurzame ondernemers en initiatieven een werkplek te bieden te geven, tevens als fysieke locatie voor het evenement. Veel tastbaarder worden resultaten niet! Floris nam ons mee in zijn ervaringen met het van de grond krijgen van een zonnepanelen initiatief, waarbij het gelukt is om op het dak van gemeentelijk vastgoed een groot aantal panelen te plaatsen. Mientje vertelde hoe ze met kleine stappen, ondernemers aan elkaar kon binden en kon laten samenwerken in korte voedselketens.
Rol van de gemeente
Opvallend was dat de gemeente in elk van de verhalen een belangrijke partij was. Dat zat hem vooral in het meedenken in mogelijkheden, bijvoorbeeld door ruimte te vinden in bestaande regelgeving, steun te geven aan een initiatief in de vorm van vertrouwen en eventuele middelen, of te ondersteunen in de communicatie.
Het verbinden van de juiste partners, ook buiten de gemeente, en het komen tot het juiste gesprek en een praktische vorm, kosten uiteraard tijd. Maar dankzij de lange adem en getoonde bevlogenheid konden Nanette, Floris en Mientje terugkijken op prachtige resultaten. Het advies is: begin met kleine stapjes, ga op zoek naar de juiste mensen om mee in gesprek te gaan, geloof in je mooie idee, en… hou vol!
Begin niet met een businessmodel!
Voor degenen die niet op locatie aanwezig konden zijn, was er een online sessie. In de open verkenning viel vooral op dat je ongemerkt toch best wel wat bijdraagt aan je eigen leefomgeving, terwijl je in eerste instantie denkt niet zo actief te zijn. Mooie voorbeelden waren het organiseren van een kunstroute en het in gesprek gaan met mensen in je woonplaats over een lange-termijn agenda, als droombeeld voor hun gemeente. Rondom de vraag of het hierbij nog verschilt of je dit als ondernemer doet, of als inwoner, was de uitkomst dat veel initiatieven het beste van de grond komen door niet met een business model te beginnen. Dan loopt het in de voorbereiding te vaak stuk op gebrek aan vertrouwen in haalbaarheid. In plaats daarvan leidt juist de energie die het geeft om met een mooi initiatief te starten in een deel van je tijd die je over hebt, in de praktijk regelmatig alsnog tot mooie kansen op een betaalde klus.
Voor de mensen die in Zaltbommel aanwezig waren, werd er nog de heerlijke lokale Krenkelaar geschonken. We konden ook weer als vanouds 3D met elkaar in gesprek en dan blijkt dat de tijd omvliegt.
We kijken terug op een inspirerende bijeenkomst!
Hillen Oost, namens team evenementen,
Doortje, Erica, Hillen, Marianne, Anne Claire