Je bekijkt nu Drukke dagen

Drukke dagen

Duurzaam ondernemen. Het klinkt best cool en zeg nou zelf: hoe moeilijk kan het zijn? Kwestie van niet meer printen en veel fietsen door zon, weer en wind. Dacht ik. Maar duurzaam ondernemen blijkt gewoon een zware baan!

En dan tel ik het ondernemen zelf niet eens mee. Want wat ze er niet bij zeiden, is dat er nogal wat duurzame activiteiten zijn waar je niet omheen kunt als verantwoorde ondernemer. Je wordt geacht op LinkedIn je steun uit te spreken of -nog erger- zelf mee te doen.

Zo heb je dagen voor allerlei natuurfenomenen, zoals het bos, schone lucht, de planten, de duinen, natura2000, oceanen, het wad, de bodem, het milieu en de dieren en planten in het wild. Gewoon alleen de ‘dag van de aarde’ was blijkbaar te weinig moeite.

Je hebt ook eet- en drinkdagen. Denk aan de dag van de komkommer, het kraanwater, wereldwater (hoe smaakt dat?), de hamburger (vega, natuurlijk), de melk (plantaardig, ja) en de duurzame gastronomie. Plus natuurlijk de veganisme- en vegetarismedagen. Lekker dan.

Of wat dacht je van dagen die je vertellen wat je moet doen, zoals ‘fiets naar je werk’-dag en fietsdag (ja, twee dagen fietsen per jaar!). Maar ook ‘wandel naar je werk’-dag, warmetruiendag, ‘plastictassenloze’-dag. Maar eens per jaar moeten we ook besparen, recyclen, vriendelijk doen, niet winkelen en naakt-tuinieren (en iedereen doet mee – ook jij).

Natuurlijk hebben ook alle zielige dieren een dag. Zo zijn er dagen voor kwallen, ijsberen, proefdieren, zwerfdieren, slangen, plaagdieren, mollen, okapi’s, katten, apen, hagedissen, cheeta’s, tijgers, gorilla’s, walvissen, walvishaaien, gekweekte dieren (wat?), Orang Oetans, schildpadden, paarden, en schapen. Ja, en Texelse schapen (chauvinisten daar op dat eiland) en zeeschildpadden (voelde zich te goed voor de schildpad) en ploegpaarden (naast individuele paarden).
De andere dieren? Die mogen het doen met dierendag.

Dan zijn er nog de ‘we doen gewoon alles’-dagen. Denk aan duurzame dinsdag, dag van de duurzaamheid, de SDG Action Day, Green Friday en goede vrijdag (die ken ik niet, maar ‘goed’ is vast ‘iets met duurzaam’).

En kom je dagen te kort? Dan ga je gewoon ‘s nachts verder met Earth Hour, de nacht van de vleermuis en de nacht van de nacht. Of ga je weken vermaken tijdens het NK Tegelwippen, de isolatieweken, het vergeten plantseizoen, de klimaatweek, de week van de circulaire economie, verspillingsvrije week, week van Fair trade of de week zonder vlees.

Ja, als duurzame ondernemer heb ik ‘t er maar druk mee. En dan moet ik ook nog werken!

Michael Doove

Helpt in 3 sprongen jouw mooie werk, merk en imago te verduurzamen: dromen, doen en delen. Maar ik ben ook gewoon vriend, vader en baasje. Ik lust alles maar eet selectief, kampeer liever dan dat ik me all inclusive verveel, en rijd ook 's nachts maximaal 110 op de snelweg.