Je bekijkt nu Inspirerend jaarevenement ‘The Bright Side Of Corona’ geeft food for thought

Inspirerend jaarevenement ‘The Bright Side Of Corona’ geeft food for thought

Op 12 februari namen maar liefst 50 duurzaam ondernemende ZP’ers online deel aan ons inspirerende jaarevenement. Wat deze ondernemers bindt is een sterk gevoel van zorg en verantwoordelijkheid voor planeet en maatschappij. Samen zetten zij zich actief in voor een betere wereld. Tijdens dit inspirerende evenement onderzochten zij welke positieve kanten de coronacrisis heeft opgeleverd, zowel vanuit persoonlijk als maatschappelijk perspectief.

Tijdens het online jaarevenement – dat het thema ‘The Bright Side of Corona’ had meegekregen en werd georganiseerd door 6 studenten van de Hogeschool Utrecht (opleiding AD event management) – kon worden deelgenomen aan 4 verschillende workshops:

  1. Out of the box thinking door Maryam de Vries en Nadie Bomkamp
  2. Kantelen door Marcel Kolder
  3. The Brainwave door Simone Hendrikx en Odessa Schillemans
  4. The Green Escape door Lisette Wegman

Door Anke Bergmans werdhet vernieuwde reviewproces-in-een-SDG-jasje geïntroduceerd, dat in de afgelopen maanden door de werkgroep Certificering & Review is ontwikkeld. Daar kunnen we nu allemaal mee aan de slag!

Er was gelegenheid om gebruik te maken van een Matchmaking Wall. Hierop konden de deelnemers aangeven wat zij hun mede-ondernemers kunnen aanbieden om hen verder te helpen bij het duurzaam ondernemen.

Out of the box thinking

Onder leiding van studenten Maryam de Vries en Nadie Bomkamp gingen deelnemers aan de slag met de brainstormtechniek Willekeurig Startpunt. Deze techniek is gericht op het stimuleren van creativiteit. Je bepaalt een doelfocus (de ‘hoe’ vraag) en kiest een willekeurig onderwerp (bijv. een voorwerp of persoon) waarbij je associaties gaat bedenken. Vervolgens leg je verbanden tussen deze associaties en de doelfocus. De beste van die ideeën werk je verder uit.

Het was leuk om te ervaren hoe deze techniek werkt. Iedereen kan het zich snel eigen maken en door associaties met elkaar te delen de ideeën rijker. Ideeën die hier ‘geboren’ werden waren bijvoorbeeld ‘Wandelzoomen’, klanten benaderen met een combinatie van LinkedIN-berichten en echte kaartjes, jezelf scherp houden door veel naar buiten te gaan maar ook door de natuur naar binnen te halen (bloemetjesbehang) en het inbrengen van ‘een creatieve hobbel’ in de vrijdagmiddagborrel.

Maryam en Nadie hadden er de wind flink onder. De timer werd onverbiddelijk telkens op 2 minuten gezet waarna de uitkomsten met elkaar werden gedeeld. Out of the box is een mooie verrijking van je toolbox en zeker een aanrader om in een kleine groep toe te passen!

Kantelen

Verandering van de arbeidsmarkt, de energietransitie, de duurzame economie. Waarom steken veel burgers de hakken in het zand bij deze transitie? Hoe inclusief is onze transitie eigenlijk? En hoe begin je? In deze workshop nam HPP’er Marcel Kolder de deelnemers mee in de oorsprong van menselijk gedrag (Waarom is de kanteling zo moeilijk?), de zeven drempels en kansen bij verandering en waarom provoceren niet werkt maar eigenbelang en humor wel. Vervolgens gingen de deelnemers aan de slag met de transitie naar een nieuwe economie.

Olivier Rijcken (die na het jaarevenement gelijk lid werd van HPP!) maakte deze mooie visualisatie van de workshop Kantelen (download in PDF)

The Brainwave

Studenten Simone Hendrikx en Odessa Schillemans lieten hun deelnemers onder meer nadenken over de vraag hoe je een effectieve scheiding kunt aanbrengen tussen thuiswerken en privézaken. De meesten in de groep vonden dit wel een uitdaging. Het betekent vaker een pauze nemen, naar buiten voor een wandeling en afspraken maken met partner en/of kinderen om rustig te kunnen werken.

Thuiswerken wordt door de meesten weliswaar als minder druk ervaren, maar het is wel zoeken naar de balans en kijken hoe je efficiënt kunt blijven werken.
Bij de meesten is een andere kijk op thuiswerken ontstaan. De drempel om zaken online te doen is lager geworden en het lijkt redelijk makkelijk te zijn om veel zaken vanuit thuis te kunnen doen. Veel thuis zijn zorgt voor waardering van je (t)huis, de mogelijkheid om gezonder te eten en je hebt alles meer in de hand. Wel wordt het contact met anderen gemist.

Het was een fijne gelegenheid om hierover van gedachten te wisselen.

The Green Escape

HPP’er Lisette Wegman heeft een online escaperoom ontwikkeld rondom de 17 SDG´s. De deelnemers krijgen wat spullen thuisgestuurd en online worden dan puzzles opgelost. In de workshop werden als ‘proeverij’ twee puzzels opgelost: eentje voor de SDG 2 (geen honger) en eentje voor de SDG 16 (Vrede, Justitie en Sterkte Publieke Diensten). Het lukte de deelnemers al snel om de juiste cijferreeks te vinden waarmee zij zich konden ‘bevrijden’, wat veel ruimte gaf voor een gesprek.

Door corona werd Lisette als eventmanager gedwongen om zelf een ‘escape’ uit de crisis te vinden. Ze realiseerde zich dat àls de coronacrisis weer eindigt er waarschijnlijk als eerste met kleine groepjes gewerkt kan gaan worden. Zo kwam ze op het idee van de Escaperoom. Daar heeft ze een online variant met SDG-doelen van gemaakt: ‘the Green Escape’.

Doordat Lisette gedwongen werd te zoeken naar een uitweg en er eentje vond, ontdekte zij ook dat ze nieuwe dingen bedenken eigenlijk erg leuk vindt. Uit de deelnemers kwamen nog meer voorbeelden van dit soort ‘ontdekkingen’, zoals:

  • een restaurant voor minder bedeelden, dat er anders nooit was gekomen;
  • een coach die zonder coronacrisis nooit buiten was gaan coachen;
  • een pianiste die door online te spelen een veel grotere schare luisteraars kreeg.

De uitdaging om nieuwe dingen te ontdekken en te creëren werd geholpen door het verplichte thuisblijven. Dan sta je vanzelf langer en dieper stil bij de vraag ‘Wat wil ik?’ Alleen voor ondernemers met kinderen thuis bleek deze vlieger niet op te gaan.

De opbrengst van het HPP-jaarevenement

Opbrengst jaarevenement wordt aangewend voor compensatie CO2

Deelname aan dit evenement kostte EUR 11,90 voor HPP-leden en -ambassadeurs en hun introducées en EUR 14,90 voor niet-leden. Van de opbrengst kopen we bij Nieuw Groen van Heleen Klinkert hazelaars in voor het aan te leggen voedselbos van boerderij Jan van der Veen in Radewijk.

Het bedrag komt overeen met de CO2 compensatie van een jaar lang je computer gebruiken. Dat kunnen HPP’ers dus alvast bijschrijven in hun review!

Op de foto hierboven zie je nu een uitgestrekt grasveld. Over een tijdje ligt daar een voedselbos, met onder ander onze hazelnootbomen. Het bedrag komt overeen met de CO2 compensatie van een jaar lang je computer gebruiken. Dat kunnen HPP’ers dus alvast bijschrijven in hun review!

Marjan Schaapman

Samenwerking is de sleutel naar succes. Daarvoor is goede communicatie nodig: luisteren, informeren, je in elkaar verplaatsen, interactie. Alleen je begrijpt voor welke uitdagingen de ander staat, bereid bent om kennis en ervaring te delen en die van de ander te omarmen, kun je elkaar versterken.