Je bekijkt nu Goede voornemens

Goede voornemens

December is dé periode om na te denken over goede voornemens óf om te struikelen over andermans clichélijstjes vol jaarlijks terugkerende goede en minder goede voornemens. Die we in de meeste gevallen overigens toch niet volhouden, maar dat is niet waar ik naartoe wil.

Goede voornemens (voor ondernemers)

Vaker sporten, stoppen met roken, je minder druk maken, afvallen, vaker schoonmaken de alcohol laten staan, niet zo veel kleding kopen, meer complimentjes geven of een betere werk/privé-balans. Dikke kans dat een van jouw voornemens hier ook tussen staat!

Ook als HPP’er zijn er legio zakelijke, duurzame goede voornemens te bedenken. Vaker met de fiets, het openbaar vervoer of een (elektrische) deelauto naar je klanten gaan. Een deel van je omzet doneren aan een goed doel. Uitsluitend zaken doen met andere duurzame bedrijven. Overstappen op een duurzame bank en groene pensioenvoorziening. Of je maatschappelijke en sociale waarde vergroten.

De wereld wacht niet op jouw voornemens

Ja, stuk voor stuk zijn het Goede voornemens met een grote G. Alleen: waarom zou je wachten met die goede voornemens tot een symbolisch moment als nieuwjaar, als we er ook vandaag mee kunnen beginnen?

Het lijkt vooral uitstel (en dat leidt dan weer ‘afstel’): “Morgen stop ik écht met roken!” Bovendien klinkt een avond vol dikke sigaren, vette oliebollen, overmatig champagnegebruik en schadelijk vuurwerk (oké, behalve dit jaar) niet als een goede voorbereiding op ‘een beter leven. Plus: het is niet dat goede voornemens op 1 januari eenvoudiger worden, en de wereld, milieu en klimaat wachten ook niet tot het nieuwe jaar.

HPP’ers voornemens

Als Happy Planet Professionals hebben we gelukkig de jaarlijkse review waarin we plannen maken voor acties die de wereld wat mooier maken. Dat stimuleert om het hele jaar te werken aan goede voornemens en niet te wachten tot 31 december.

En als je toch gevoelig bent voor goede voornemens, laten we dan afspreken om in 2022 duurzame voornemens meteen om te zetten in duurzame acties en om vanaf dan gewoon elke dag een stapje duurzamer te wonen, werken en leven.

Ik doe ook mee, vanaf 1 januari! Ja, dan begin ik écht!

Michael Doove

Helpt in 3 sprongen jouw mooie werk, merk en imago te verduurzamen: dromen, doen en delen. Maar ik ben ook gewoon vriend, vader en baasje. Ik lust alles maar eet selectief, kampeer liever dan dat ik me all inclusive verveel, en rijd ook 's nachts maximaal 110 op de snelweg.