Je bekijkt nu Regeneratieve wegen inslaan met Minou Schillings

Regeneratieve wegen inslaan met Minou Schillings

  • Bericht gepubliceerd op:20 december 2022
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:overig

In het najaar van 2022 hebben wij de HPP Academy gelanceerd. Online en offline sessie door en voor leden op het gebied van duurzaam ondernemen. Minou Schillings verzorgde de allereerste sessie over regeneratief ondernemen en leven. Mara Francken nam deel aan deze sessie en schreef een kort verslag.

5 oktober zat ik met koffie achter de laptop klaar voor een ochtendje inspiratie en bijleren. Fijn dat dit via HPP kan! Workshopleider was Minou Schillings, HPP-er en de vrouw achter The Green Sprint. Of, zoals Minou zelf aangaf, veel meer lange adem dan sprint eigenlijk. De verandering waar Minou mij, Charlotte en Hester in meenam: regeneratiever gaan werken. Gaan leven. Het is tijd dat we afscheid nemen van systemen die niet werken voor de aarde en voor ons en de regeneratieve principes omarmen.

Wat in je leven heeft een regeratief effect

Aan de slag dus. In Minous workshop doken we anderhalf uur in de “regenerative pathways”. Wat betekent regeneratie? Waarom is het belangrijk? Wat is het verschil met duurzaamheid? Wat zijn de regeneratieve principes en hoe kan je die omarmen? Minou schetste paden richting een regeneratieve toekomst. Een mooie tool daarvoor is het maken van een persoonlijke Eco Systemic map: een kaart die je voor jezelf tekent en waarmee je inzoomt op de relaties, onderdelen en activiteiten in je leven. Wat in je leven heeft een regeneratief effect en wat is juist degeneratief? Welke gebieden verdienen meer aandacht en wat moet je misschien laten gaan of veranderen?

Mindshift

Minou gaf ons tips mee om zelf een Eco Systemic map te maken. Voor mij een mooie oefening voor onder de kerstboom (ok ik ben er dus nog niet aan toegekomen. Maar ik ga het wel doen!) Hester vulde hem na afloop met haar dochter in. Mooi, om dit samen te doen. Enkele van haar inzichten deel ik graag:

  • regeneratieve actie vraagt echt om een mindshift. Een lange termijn proces waarin we elkaar en onszelf kunnen inspireren, aanmoedigen en proberen zonder oordeel daarin te zijn;
  • Elke dag, ook vandaag, kunnen we stappen zetten;
  • Met een ecosystemic map zie je waar je eigen aandachtspunten liggen.

Zin om meer te leren en ook aan de slag te gaan? Kijk voor Minou’s werk op https://thegreensprint.com

Mara Francken

Hans Snel

Met de Nectar Scrum Light projectaanpak, het online samenwerkingsplatform Scrum Light by Nectar en met inbreng van mijn ruime marketingkennnis en -ervaring wil ik klimaatoplossingen helpen versnellen.