Je bekijkt nu Nieuw HPP-bestuurslid Marco Rog: “We hebben geen tijd te verliezen!”

Nieuw HPP-bestuurslid Marco Rog: “We hebben geen tijd te verliezen!”

Het begon bij Marco Rog met vragen van zijn toen schoolgaande kinderen aan de eettafel: waarom eten we eigenlijk zo veel vlees, kunnen we niet iets anders krijgen? Zij plantten daarmee een zaadje en dat leidde uiteindelijk tot wat hij een persoonlijke transitie noemt: “Ik beschouw het als een reis van het oude systeem naar een nieuwe, circulaire wereld.”

Na een internationale loopbaan van 30 jaar in de olie en het gas helpt hij nu bedrijven op weg naar een duurzame toekomst. Nederland moet in 2050 volledig circulair zijn, vandaar dat er op de website van zijn bedrijf (circularclarity.org) een klok aftelt naar 2050. Bij het schrijven van deze zin hadden we nog 10.539 dagen, 6 uur, 2 minuten en 33 seconden te gaan. Met andere woorden: “We hebben geen tijd te verliezen.”

Marco heeft zich vorig jaar januari aangesloten bij HPP. Anke Bergmans maakte hem bekend met het platform en nu zij het bestuur heeft verlaten, volgt hij haar als bestuurslid op. “Wat ik zo mooi aan HPP vindt is dat je er mensen tegenkomt met wie je meteen een stap dieper gaat dan normaal. Het is belangrijk dat we elkaar helpen en versterken in de missie die we hebben. Als bestuurslid ga ik me vooral inzetten voor nog meer verbinding tussen de leden. Het uitbouwen van de community.”

Als je Marco’s Linkedin-profiel bekijkt zie je een opmerkelijke, tamelijk ongebruikelijke vermelding: Persoonlijke ontwikkeling | Zoektocht naar mijn eigen toekomst, 2018. Daaronder schrijft hij: “Ik heb bewust gekozen om pas op de plaats te maken, afstand te nemen van het werk, te werken aan mijn geestelijke en lichamelijke conditie en goed na te denken hoe mijn toekomst er uit gaat zien. In deze periode ben ik meer gaan sporten en heb ik mijn voeding aangepast. Hiermee kwam er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling op een aantal gebieden.”

“Ik heb goed nagedacht waar ik energie van krijg en waar ik goed in ben. Ik heb daarom besloten om mijn kennis en ervaring te gaan delen en toe te passen als zelfstandig ondernemer. Met focus op Nederlandse MKB bedrijven wil ik advies- en supportdiensten gaan leveren voor die bedrijven die tijdelijke ondersteuning kunnen gebruiken in het realiseren van hun plannen en doelstellingen.”

Hoewel hij er in vergelijking met zijn oude werk financieel behoorlijk op achteruit ging, liep het tot de corona-uitbraak best goed met zijn bedrijf Evinst Advies en Support. Ondertussen was hij Arjan van Jaaren tegengekomen met wie het persoonlijk en zakelijk heel goed klikte en met wie hij de visie op het leven deelt. “We hebben alles in de hoogste versnelling gebracht toen Corona uitbrak, per 1 september zijn we met Circular Clarity begonnen en op 1 oktober hadden we onze eerste grote opdracht binnen. Het is niet eenvoudig, maar we zijn op weg.”

“Circulair ondernemen buigt het najagen van financieel gewin om naar een transformatie, aangestuurd door betekenisvolle waarden. Waarden die direct verband houden met het welzijn van mensen en impactvolle bijdragen leveren aan een betere samenleving. Misschien klinkt het abstract, maar dat is het niet. Circulair ondernemen is een kwestie van nieuwe indicatoren hanteren bij de inrichting van je bedrijfsvoering. Hoe je die meetbare waarden identificeert, uitwerkt, zichtbaar en concreet maakt om ze uiteindelijk toe te passen, is precies waar Circular Clarity je bij helpt. Het resultaat: snel, slim en efficiënt een waardegedreven en duurzame koers uitzetten voor je bedrijf.”

Op de vraag wat hij zelf nog graag in dit stukje zou willen zien staan, antwoordt Marco: “Om positieve impact te creëren moeten we anders gaan denken en doen. Daarom wil ik mij richten op de balans tussen welvaart, welzijn en welbevinden. De grenzen van de oude economie zijn bereikt. Ik zie circulair ondernemen als oplossing om met co-creatie en partnerschap de kringloop te sluiten. Echte co-creatie snijdt door complexiteit heen en werkt verbindend. Zo ontstaan nieuwe ecosystemen, niet geworteld in persoonlijk gewin maar met het algemeen belang als drive om richting aan de toekomst te geven.”


Marco, fijn dat jij HPP als bestuurslid komt versterken! Welkom!