Je bekijkt nu Hoe de puzzelstukjes in elkaar vielen bij deze twee HPP-leden

Hoe de puzzelstukjes in elkaar vielen bij deze twee HPP-leden

  • Bericht gepubliceerd op:20 december 2019
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:overig

Leonie Haas van De Merkarchitect (https://www.leoniehaas.nl/) en Wouter van Leusen van Stan&Wende (https://www.stanwende.nl/) komen allebei op het Nationaal Sustainability Congres 2018 in aanraking met HPP. Leonie zit naast Madeleine Boerma op de 1e rij bij de presentatie van Project Drawdown. Wouter op zijn beurt loopt Hans Snel tegen het lijf. Het is dan ook niet toevallig dat ze meteen naar de eerstvolgende HPP meeting komen in de week na het NSC congres. Wouter: ”Tijdens de introductieronde vertelde iedereen zijn verhaal. Ik denk altijd in beelden en toen Leonie vertelde hoe ze ondernemingen helpt met het uitbeelden van hun verhaal op 1 A4-tje, was ik meteen geïnteresseerd.” Leonie: ”En ik liep al een tijd rond met vragen over wat ik met mijn geld wilde doen. Ik heb geen vertrouwen in de traditionele banken, had hulp nodig en wilde ook iets zinvols doen met mijn geld, nog los van vraagstukken over mijn financiële planning.” 

behoefte aan elkaars kennis en ervaring

”We hebben meteen een afspraak gemaakt om verder te praten.” Wouter:”Ik kon Leonie helpen met inzichten voor haar financiële planning en zij kon het verhaal van wat ik met Stan&Wende doe in een mooie plaat optekenen. We hebben naar elkaars tarieven gekeken, hoeveel tijd het ons ieder zou kosten de ander te helpen en kwamen vrij snel uit op het idee om dan ons werk uit te ruilen tegen elkaar.” 

Leonie: ”Je helpt elkaar en dit is een mooie manier om samen te werken. We hadden behoefte aan elkaars kennis en ervaring. Door mijn achtergrond in strategie en (merk)communicatie ben ik in staat complexe zaken (als een strategie, merkverhaal of marktconcepten) te vertalen naar sterke visuele platen die de inhoud echt ondersteunen. Dit kon ik inbrengen voor Wouter’s vraagstuk. Op mijn beurt geloof ik in het concept van Wouter en in zijn verhaal. De vraag ‘wat moet ik nu met mijn geld?’ kreeg ik door hem goed beantwoord.

“het puzzelstukje dat ik zocht”

Over en weer delen Leonie en Wouter complimenten naar elkaar uit. Leonie over Wouter: ”Hij kan heel helder uitleggen wat hij doet, hoe en waarom. Dat schept vertrouwen.” Wouter over Leonie: ”Wat ik cool vind aan Leonie is dat zij meteen oog had voor dat je ook een maatschappelijk rendement kunt maken. Ik geef 10% van de omzet aan Waka Waka (https://www.stanwende.nl/over-ons/het-goede-doel) en zij ging direct meedoen met 5%. Uiteraard is oprichter Maurits Groen daar blij mee.” Leonie: ”Voor mij raakt dit echt aan de doelen die ook Project Drawdown beschrijft en zet Waka Wake hiermee daadwerkelijk zoden aan de dijk. Persoonlijk ben ik ook een aantal maal in Afrika geweest, dit was het puzzelstukje dat ik zocht. Ik krijg ook positieve reacties van klanten die dit waarderen.” (https://www.leoniehaas.nl/goed-doel/

“het cliché is gewoon waar…”

Het is duidelijk dat er een grotere spin-off is dan alleen hun gezamenlijke uitruil. Leonie’s maatschappelijk betrokken klanten valt het bijvoorbeeld op dat zij staat voor een maatschappelijk rendement. Leonie: ”We hebben nu nog een gezamenlijk punt, een overeenkomst om over te praten en dat is fijn.”

“Voor mij werkt de praatplaat die Leonie heeft gemaakt goed,” zegt Wouter. ”Ik merk dat het bij anderen net zo werkt als bij mij – als ik mijn verhaal vertel in beelden gaat het makkelijker. Het cliché dat een beeld meer dan 1000 woorden zegt is gewoon waar! Mensen onthouden een plaat beter. Het spreekt een ander deel van onze hersenen aan. Stan&Wende is al anders dan anders, beleggen is al complex genoeg, en nu kom ik met een mooie en heldere praatplaat die niet vergeten wordt.” https://www.stanwende.nl/blog/2019/05/het-hoe-wat-en-waarom-van-stanwende

“Ik gun iedereen zo’n plaat!”

Krijgt hun samenwerking nog een vervolg? Wouter heeft de praatplaat inmiddels ook in zwart-wit beschikbaar en kinderen kunnen hem als kleurplaat inkleuren. Hij gaat een actie organiseren waarbij ze een WakaWaka kunnen winnen. Hij denkt er nog over om een keer een clickable PDF-versie te laten maken. Dan kunnen klanten via de digitale plaat doorklikken naar andere links. Wouter over Leonie: ”Ik gun iedereen zo’n plaat!” Leonie over Wouter: ”Ik ben klant bij Stan&Wende waardoor ik nu maatschappelijk betrokken en duurzaam beleg, dankzij jou!”

“een paar keer per jaar op deze wijze samenwerken”

Kunnen jullie je voorstellen dat je (meer) vergelijkbare ”uitruil-deals” zou maken binnen HPP? Leonie: ”Zeker. Kijk, ik ben er zelf altijd bij om te zorgen dat ik niet alleen maar gratis werk. Maar een paar keer per jaar op deze wijze samenwerken als ik de dienst van de ander nodig heb en het aansluit op elkaar, is zeker interessant.” Wouter legt uit dat hij in gesprek is met HPP-lid Cosmas Blaauw van SharePeople (https://www.sharepeople.nl/) om te kijken of ze samen kunnen werken zodat deelnemers in SharePeople straks ook groen kunnen beleggen bij Stan&Wende. Op zijn beurt is hij bezig om te kijken waar hij spreektijd voor Cosmas kan regelen zodat het SharePeople verhaal ook gedeeld wordt op events waar Wouter spreker is. Nog een win-win partnerschap. 

“Gebruik de review om te kijken met wie je wilt samenwerken”

Als ik vraag of ze nog advies hebben voor andere HPP’ers om vergelijkbare deals met elkaar te maken, vullen ze elkaar aan: ”We konden zo snel samenwerken omdat we allebei open en geïnteresseerd zijn in het verhaal van de ander. Hierdoor zagen we meteen kansen. Houd dus je ogen en oren open zodat je kansen voor elkaar ziet, of door samen te werken, of door de kennis en kunde van HPP’ers weer bij anderen onder de aandacht te brengen.”

Op de valreep en vlak voor we ophangen voegt Leonie iets interessants toe. ”Je kunt het reviewproces gebruiken om te kijken met welke HPP’er je zou willen samenwerken. Stel je beschikbaar voor reviews zodat andere HPP’ers jou kunnen vinden. En als je zelf je review moet doen, zoek gericht naar iemand die een dienst of product heeft waar jij interesse in hebt. Door de review leer je elkaars onderneming goed kennen en is het makkelijk(er) om win-win samenwerkingen te zien.” 

Vertel ons jouw HPP deal

Leonie en Wouter zijn overigens allebei benieuwd of meer HPP-leden op deze wijze samen zijn gaan werken. En aangezien we dit als HPP Bestuur natuurlijk ook zijn, willen we hierbij alle HPP-leden oproepen zich te melden als ze ook zo’n leuke deal hebben gemaakt! 

Madeleine Boerma, bestuurslid

Hans Snel

Met de Nectar Scrum Light projectaanpak, het online samenwerkingsplatform Scrum Light by Nectar en met inbreng van mijn ruime marketingkennnis en -ervaring wil ik klimaatoplossingen helpen versnellen.