Je bekijkt nu Waarom Ernst lid werd van HPP

Waarom Ernst lid werd van HPP

  • Bericht gepubliceerd op:3 juli 2019
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:overig

Ernst de Nobel is net lid geworden van Happy Planet Professionals (HPP). Als eigenaar van een schildersbedrijf is hij twee jaar geleden begonnen met Pro Ecocoatings, advies, groothandel en webshop voor duurzame verf. Uiteraard krijgt ‘planet’ aandacht binnen Ernst’s onderneming via zijn producten, de duurzame verven. Maar Ernst doet meer. Madeleine Boerma sprak met hem over zijn motieven om duurzaam te ondernemen en om lid te worden van HPP.

“Ik ben sociaal ondernemer. Ik probeer dan ook in alle facetten van mijn bedrijfsvoering aandacht te geven aan duurzaamheid. Denk aan zo min mogelijk afval creëren, rijden op groen gas en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in mijn bedrijf een plek te geven, zoals nu een statushouder. Ik vind dat iedereen een kans verdient. Wat ik ook doe is werken met gerecyclede verf zoals bijvoorbeeld gerecyclede synthetische verf. Dat is weliswaar synthetisch, maar er is nog zoveel synthetische verf en recyclen is ook een vorm van duurzaam gebruik van materialen. Daarom bied ik het toch aan, naast alle andere waanzinnig mooie duurzame verven.”

Hoe ben je in contact gekomen met HPP en wat maakte dat je lid bent geworden? 

“Ik ben al een tijd aangesloten bij SharePeople. Via hen kwam ik op de HPP netwerkbijeenkomst in mei 2019. Dat was interessant. Vooral door de dialoog die gevoerd werd, het van mening kunnen verschillen maar wel in gesprek blijven met elkaar en elkaar inspireren.”

Wat zie je voor jouw onderneming als belangrijkste uitdaging op het gebied van “planet” voor de komende jaren? 

“Ik ben nu twee jaar bezig en we groeien nog steeds. Ik ben waardegedreven en wil uiteindelijk klimaatpositief zijn met mijn bedrijf. Nu compenseer ik nog een laatste stukje carbon footprint. Dat mag naar nul. Om eerlijk te zijn is de grootste uitdaging toch vooral overeind te blijven binnen het geweld van de corporate prijsvechters: de ‘kiloknallers’ onder de verf zeg maar. Er wordt momenteel ontzettend veel verf gedumpt tegen bodemprijzen. Mijn uitdaging is vooral hoe houd ik binnen dát geweld mijn duurzame propositie overeind?”

Wanneer is lid zijn van HPP voor jou geslaagd? 

“Goeie. Er is nog veel onbekend op het vlak van duurzaamheid en het zou inclusiever in onze samenleving mogen zijn. Neem het feit dat welgestelden zonnepanelen en een warmtepomp hebben, maar mensen met een kleinere portemonnee veel minder profiteren. Dat zou anders mogen. Als HPP moeten we volgens mij voorkomen dat we vooral elkaar (lees: gelijkgestemden) kietelen. Zoals ik al zei ben ik lid geworden omdat ik de bijeenkomst inspirerend vond. Het ging over waarden, hoe je die in je bedrijf steekt en in welke volgorde. Juist waar je het niet met elkaar eens bent, en door toch in dialoog te blijven, inspireer je elkaar. Vanuit deze inspiratie ontstaat de motivatie om ook in de wereld buiten HPP te werken aan het verspreiden van het gedachtegoed van duurzaamheid en een inclusievere samenleving te creëren. Het is voor mij geslaagd als ik andere mensen op dit vlak kan inspireren en vanuit mijn bedrijf daarmee een indruk achterlaat bij mensen, ook of misschien wel juist buiten HPP, maar geïnspireerd door HPP.”

Tot slot praten we over het feit dat hij als voorzitter van een landelijke vereniging van schilders binnen hun club de dialoog voert over zichtbaarheid en hoe vergroot je die. Dat zou ook voor HPP een belangrijke vraag mogen zijn. Hoe kunnen we onze zichtbaarheid vergroten, inclusief het social media landschap, waarin we elkaars berichten delen, zichtbaarheid voor de leden creëren, maar ook vooral voor het HPP gedachtegoed. En hoe we daarmee meer mensen inspireren dan alleen onszelf. 

Planet, inclusiviteit en sociaal ondernemerschap – het zit in het DNA van de ondernemingen van Ernst en in hoe hij naar de wereld kijkt. 

Hartelijke welkom als lid van Happy Planet Professionals!

Hans Snel

Met de Nectar Scrum Light projectaanpak, het online samenwerkingsplatform Scrum Light by Nectar en met inbreng van mijn ruime marketingkennnis en -ervaring wil ik klimaatoplossingen helpen versnellen.