Je bekijkt nu De bloemetjes buiten zetten

De bloemetjes buiten zetten

Als schrijfcoach en tekstschrijver ben ik niet bepaald het voorbeeld van iemand die met zijn handjes werkt en met zijn voeten in de klei staat. Het toetsenbord is mijn belangrijkste gereedschap, en mijn timmermansoog ziet sneller typfouten dan scheve plankjes.

Gezond ondernemen

Dat vind ik jammer, want duurzaam ondernemen gaat voor mij om meer dan koffie in herbruikbare bekers, je klanten bezoeken met de trein, papierloos werken en een groene hosting voor je website.
Nee, het gaat ook om gezond ondernemerschap. Juist dat is lastig met een (grotendeels) zittend beroep waarbij mijn werkdag zich – als ik niet uitkijk – bijna volledig afspeelt op 15,6 inch onder 4 watt ledverlichting. En ik denk dat dit zomaar voor meer HPP’ers geldt.


Frisse lucht

Maar wat is gezond ondernemerschap? Een goede werk-privébalans bijvoorbeeld. Je werk echt af kunnen sluiten, zonder dat je toch nog mails checkt op je telefoon en buiten werktijd een klant appt.
Of op vrijdagavond een column schrijft, zoals deze. Afijn, ik vind die balans dus lastig.
Wat óók gezond ondernemen is voor mij, is regelmatig achter het bureau vandaan komen en lekker naar buiten gaan. De zon, de natuur, de gezonde buitenlucht (nou ja, gezond, het blijft binnenstad van Tilburg…).


Bloemetjes buiten zetten

Daarom ben ik maar wat blij met de beginnende lente. De felle zon op mijn beeldscherm die mij verplicht iets anders te gaan doen: met de hond naar het bos, een kopje koffie op een terras, en natuurlijk de tuin die klaargemaakt moet worden voor het voorjaar.
En zo is mijn beeldschermberoep ineens een goede reden om de bloemetjes eens goed buiten te zetten, de regenpijp af te koppelen, bijenmengsel te zaaien en de planten te snoeien. Nee, echt, niets is mij te gek.


Gezonde omgeving

Uiteindelijk gaat duurzaam ondernemen ook om werken in een gezonde omgeving, met groen (jup, ook onkruid) en dieren (ja, zelfs ongedierte). Dus hop HPP’er, pak bij de volgende zonnestralen je schep en hark (desnoods die plastieken van je kinderen), ga lekker de tuin in, je balkon op of het plantsoen in en ga voor een natuurlijke (werk)omgeving!
Wie weet ontdek je dat je jouw roeping heb gemist en `komt er nog een carrièreswitch met groene vingers, klushandschoenen en laarzen. Heerlijk, de hele dag de bloemetjes buiten zetten.

*Illustratie door Dandelion_Tea via Pixabay

Michael Doove

Helpt in 3 sprongen jouw mooie werk, merk en imago te verduurzamen: dromen, doen en delen. Maar ik ben ook gewoon vriend, vader en baasje. Ik lust alles maar eet selectief, kampeer liever dan dat ik me all inclusive verveel, en rijd ook 's nachts maximaal 110 op de snelweg.