Je bekijkt nu Delen is vermenigvuldigen

Delen is vermenigvuldigen

  • Bericht gepubliceerd op:26 augustus 2022
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Of ik een column over ‘delen is vermenigvuldigen’ wilde schrijven voor de nieuwsbrief. Geen probleem, leuk, zei mijn immer aanwezige enthousiasme. Maar toen ik het schrijven niet langer kon uitstellen, raakte ik toch in paniek.

Want hoezo, delen is vermenigvuldigen? Meer is minder? Geven is nemen?
Ik dacht terug aan de rekenlessen op school. In mijn rekenboek was 1 plus 1 snoepje steevast 2 snoepjes. Als ik 4 snoepjes deelde door 2, werden het er nooit 8. Het is me nooit overkomen dat ik 2 snoepjes had en dat het er ineens 3 waren. En als ik snoepjes gaf, at de ander ze altijd op en kon ik ze niet meer terugnemen.

Van snoepjes naar euro’s

Jaren later als ondernemer zijn de snoepjes euro’s geworden. Maar het principe in mijn hoofd stond nog fier overeind. Je kunt elke euro maar één keer uitgeven, geld vermenigvuldigt niet uit zichzelf en die geldboom in mijn tuin wil ook maar niet bloeien.
En je gaat je kennis en ervaring toch niet delen met anderen? Zeker niet gratis als je er ook geld voor kan vragen. Dat is het principe van ondernemen: jouw know-how, expertise of vakmanschap ruilen voor geld. Er moet toch brood op de plank.

Dagelijks delen

Maar in het dagelijks leven delen, geven en nemen we wat af. We geven onze afgedankte spullen aan kringloopwinkels, we delen ons klusgereedschap via buurtapps en tijdens coronalockdowns hebben we gekookt voor de buren.
We geven wat en we nemen wat, het lijkt zowaar op heerlijk Hollands polderen. Maar daarmee lossen we wel praktische problemen op, zijn we duurzaam bezig en verrijken we ons sociale leven. En het mooie? Het kost niets!

Delen als ondernemer

Toch vond ik dat principe als ondernemer beangstigend. Wat als ik wel geef, maar niets ontvang? Wat als ik wel deel met anderen, maar niemand met mij? En als ik mijn geheimen prijs geef, help ik dan niet de concurrent? Of kan mijn klant straks verder zonder mij?
Waarschijnlijk was die overtuiging vooral gebaseerd op angst, en niet op de overtuiging dat de waarde die je geeft uiteindelijk op een manier terugkomt. Een nieuw contact, expertstatus, een opdracht, een samenwerking, of gewoon een goed gevoel. En moet je daarbij ál je geheimen delen? Natuurlijk niet, want dat brood op de plank groeit net zo min uit zichzelf als die geldboom in mijn tuin.

hpp academy

De HPP Academy gaat uit van dezelfde overtuiging: kennis, ideeën en inspiratie delen leiden tot een positief sneeuwbaleffect (vermenigvuldigen). Als wij als HPP’ers onze individuele krachten bundelen, zorgt dat gegarandeerd voor inspirerende gedachten, mooie samenwerkingen en toffe resultaten.
En ja, je kunt zeggen dat delen dus vermenigvuldigen is. Maar mijn schoolmeester draait zich om in zijn bejaardenfauteuil als hij dat hoort, dus mondje dicht en niet verder vertellen!

Oh, PS: deze column delen? Dat mag, want delen is vermenigvuldigen!

*Foto door Livia de Metz

Michael Doove

Helpt in 3 sprongen jouw mooie werk, merk en imago te verduurzamen: dromen, doen en delen. Maar ik ben ook gewoon vriend, vader en baasje. Ik lust alles maar eet selectief, kampeer liever dan dat ik me all inclusive verveel, en rijd ook 's nachts maximaal 110 op de snelweg.