Je bekijkt nu Ilse Vlaming: “We willen allemaal het beste voor onze kinderen”

Ilse Vlaming: “We willen allemaal het beste voor onze kinderen”

Interview door Hester Pronk

Enkele weken geleden leerde ik Ilse kennen bij een online sessie van het Groene Peper, een event over duurzaamheid in het onderwijs. Door die ontmoeting besloot Ilse lid te worden van HPP. Dus leuk om eens wat uitgebreider kennis te maken met haar! Voor dit interview spreken we af op een heel zonnige dag bij de Groene Afslag*. 

Voor mensen als Ilse is het zelfstandig ondernemerschap uitgevonden. Doen waar je hart ligt en je werk zelf kunnen inrichten. Even pauze nemen als dat nodig is en de draad weer oppakken zodra er weer energie is voor wat je wilt realiseren.

Ilse runt samen met haar partner bureau plan d., een bureau voor communicatie-, organisatie- en IT- klussen. Ilse is bovendien journalist, als bestuurslid actief betrokken bij de plaatselijke voetbalvereniging en eigenaar van de Groene Giraf.

Je omschrijft jezelf als wereldreiziger, hoezo? 

“Ik heb altijd veel gereisd. Op mijn 16de deed ik mijn rugzak op om liftend met een vriendin Europa in te gaan,” vertelt Ilse. “En later ook verder (Myanmar, Georgië, Guatemala, Tsjechoslowakije). Op m’n 25e kocht ik een enkeltje Nieuw-Zeeland waar ik een tijd heb gewoond en gewerkt. Na dit geweldige avontuur besloot ik me toch te settelen in Nederland. Maar de ervaringen en de lessen over de aarde en mensen, die ik heb opgedaan tijdens mijn reizen, hebben veel invloed op wie ik ben en wat ik doe. Mensen waar ook ter wereld verschillen niet zo veel van elkaar, eigenlijk heeft iedereen dezelfde basisbehoeften, de omstandigheden verschillen alleen nogal.” 

Inclusiviteit en het omarmen van diversiteit lijken voor jou essentieel?

Ilse: “Klopt! Ik vind het heel belangrijk om elkaar de hand te blijven reiken. Elkaar te helpen. We willen eigenlijk allemaal het beste voor onze kinderen, voor de toekomst. Maar onder druk, door stress of de waan van de dag maken we geregeld keuzes die niet zo duurzaam zijn. Daar rekenen we elkaar op af maar eigenlijk zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. Door iedere situatie weer als nieuw te zien en onszelf in zo’n situatie gemeenschappelijke vragen te stellen, komen we wellicht verder. Hoe lossen we het samen op? Ik denk dat de wereld een stuk meer in balans komt als we uitgaan van ‘wij’ en minder vanuit ‘zij’.”

En je bent eigenaar van de Groene Giraf?

“Ja haha, klopt, online dan he,” lacht Ilse. “De Groene Giraf heb ik in 2009 bedacht om duurzaamheid in de kinderopvang aan te jagen. Het was een grote landelijke stimuleringsprijs, tientallen aanbieders van kinderopvang deden er jaarlijks aan mee. Tijdens een jaarlijks congres kregen koplopers in de branche een kunstwerk van de Groene Giraf. De afgelopen jaren heeft ze op stal gestaan. In die tijd hebben we ons eigen huis verduurzaamd en zijn we pleeggezin geweest. Sinds april loopt de Groene Giraf weer in de wei.” 

Wat doet ze nu dan?

We zijn nu vooral nog aan het opbouwen maar het concept bestaat uit 3 elementen: de online duurzaamheid checklist, en in het verlengde daarvan een gesprekstool en een financiële tool. De checklist staat al live en werkt als een self-assessment. De dialoogtool biedt een ingang om het gesprek over duurzaamheid aan te gaan. En het nog te ontwikkelen financiële deel maakt inzichtelijk wat duurzamer handelen aan geld oplevert. Dat zorgen voor de omgeving veel positieve energie oplevert is voor HPP’ers heel duidelijk. Voor anders gemotiveerde professionals is geld een drijfveer. Ook prima, uiteindelijk komen we op hetzelfde punt uit. De tool is heel praktisch en laagdrempelig ingestoken, vanuit de vraag: wat kan jij zelf nu voor duurzame keuze maken? De tool moet de mensen op de werkvloer ondersteunen bij het maken van duurzame keuzes.”

Waarom ben je lid van HPP?

“Ik kende het netwerk nog niet,” zegt Ilse, “maar het voelde goed om me aan te sluiten bij andere professionals die zich met duurzaamheid bezig houden. Daarbij worden er leuke activiteiten georganiseerd, zoals die buitendag laatst. Ik had er nu geen ruimte voor in mijn agenda maar van het idee, de mogelijkheid dat het kan, krijg ik eigenlijk al energie.” 

Hoe ziet jouw happy planet eruit?

Toch heel erg als Nieuw Zeeland. Hoe bewust mensen daar zijn van hun afhankelijkheid van de omgeving en elkaar, dat inspireert me nog dagelijks. En het land heeft natuurlijk prachtige natuur. Nederland heeft dat ook allemaal; alleen dreigen wij in een steeds meer verstedelijkt Nederland af te dwalen van de natuur. Terwijl de aarde eigenlijk alles is wat we hebben.”

* Over de Groene Afslag: een prachtige ontmoetings/vergader/werkplek/hub langs de A1 bij Laren, gerund met oog voor planeet en mens. Ook zijn hier diverse sociale ondernemingen gehuisvest, zoals Mud Jeans, en de School for Change. Fijne plek, aan de snelweg en aan de hei, goede catering en //fijne bediening. 

Hans Snel

Met de Nectar Scrum Light projectaanpak, het online samenwerkingsplatform Scrum Light by Nectar en met inbreng van mijn ruime marketingkennnis en -ervaring wil ik klimaatoplossingen helpen versnellen.