Je bekijkt nu Duurzame kerst(relatiegeschenken)

Duurzame kerst(relatiegeschenken)

Ik weet het, de Sint is nog niet eens in het land (de pepernoten al wel een paar maanden overigens), maar regeren is vooruitzien. Daarom toch alvast een blog over de kerstperiode en vooral de relatiegeschenken die wij elkaar dan traditioneel toesturen.

Stoffige presentjes en smakeloze konijnen

De winterperiode staat namelijk niet bekend om z’n duurzame imago: centrale verwarmingen die overuren draaien, ongewenste kerstcadeaus die achterin de stoffige kast eindigen, vervuilende houthaarden voor knusse avonden en kerstdiners met letterlijk, maar vooral ook figuurlijk smakeloze konijnen, kalkoenen, eenden en hertjes.

Nee, de begrippen consuminderen, milieuvriendelijk en vleesvervangers moeten hun plaatsje nog veroveren in de donkere dagen van december. Een mooie uitdaging voor ons als Happy Planet Professional: help elkaar duurzaam de winter door!

(Niet zo) duurzame relatiegeschenken

Daarbij doel ik overigens niet op de cadeautjes onder de boom, de inhoud van de ovenschotel of de isolatiewaarde van je woning. Nee, het gaat mij om de mooie, originele en verrassende relatiegeschenken die wij elkaar aan het eind van het jaar toesturen. Ook die kunnen namelijk best een tikkie groener!

Laat daarom de bedrukte wijnkisten, bedrukte chocoladerepen, bedrukte pennen, bedrukte usb-sticks, bedrukte strandlakens, bedrukte kerstballen en bedrukte paraplu’s dit jaar achterwege. Laat sowieso alles wat bedrukt is met jouw logo gewoon achterwege – weinigen die je er écht een plezier mee doet en vol trots met jouw logo op hun regenjas over straat gaan.

Wat dan wel?

Maar wat dan wel? Er zijn met een beetje moeite gelukkig genoeg duurzame relatiegeschenken te bedenken. Houd je daarbij in ieder geval aan de volgende drie criteria::
Kwaliteit, dus geen goedkope rommel die de ‘wegwerpmaatschappij’ nodeloos in stand houdt.
Praktisch, dus geen nutteloze meuk die de ‘consumptiemaatschappij’ nodeloos in stand houdt.
Verantwoord, dus geen spullen met een nare nasmaak die mens, dier en milieu nodeloos schaadt.

En dan is er keuze genoeg: van kerstkaartjes op groeipapier tot uitwisbare notitieblokken, van vogelhuisjes tot bloemzaadjes, en bamboe theelichthouders tot doppers.

Trouwens, doe die dopper maar niet, want dat is zo afgezaagd dat iedereen er inmiddels wel een heeft liggen. Inderdaad, bedrukt met een logo. Doe maar wat meer moeite voor een duurzaam relatiegeschenk.

Oh, en weet je echt niets origineels te bedenken? Geef dan gewoon het konijn dat anders op de ovenschaal zou eindigen. Of natuurlijk dat cadeau dat je vorig jaar kreeg en inmiddels achterin de kast stof ligt te vangen… Want weggeven is nog altijd beter dan weggooien!

Michael Doove

Helpt in 3 sprongen jouw mooie werk, merk en imago te verduurzamen: dromen, doen en delen. Maar ik ben ook gewoon vriend, vader en baasje. Ik lust alles maar eet selectief, kampeer liever dan dat ik me all inclusive verveel, en rijd ook 's nachts maximaal 110 op de snelweg.