Je bekijkt nu HPP-lid Ilia Neudecker: ‘Ik hoop dat natuur-inclusieve landbouw vanzelfsprekend wordt’

HPP-lid Ilia Neudecker: ‘Ik hoop dat natuur-inclusieve landbouw vanzelfsprekend wordt’

1e lid van HPP in 2022, Ilia Neudecker, de eer is dit keer aan jou. Voor de andere HPP-leden: wie ben je en wat doe je?

Ik denk dat wat ik doe minder complex is dan wie ik ben. Al 10 jaar lang werk ik als zelfstandig professional onder de naam Foxgloves. Eerder werkte ik altijd binnen de overheid. Als zelfstandige begon ik met focus op circulaire economie en EU-beleidsvorming op het gebied van milieu en duurzaamheid. Later raakte ik betrokken bij LEADER , een Europees plattelandsontwikkelingsprogramma. Gecombineerd met mijn verhuizing van Leiden naar het West-Friese platteland, waar ik nu coördinator ben voor LEADER in de Kop van Noord-Holland.

Ik help lokale initiatieven met de ontwikkeling en uitvoering van projecten en coördineer de toekenning van subsidies daarvoor — dit alles in de vorm van publiek-private samenwerking. Als spin in het web begrijp ik overheidsprocessen, faciliteer ik bottom-up samenwerking en kan ik toezichthouden op de uitvoering. Onlangs hebben we een vijfjarenstrategie opgesteld voor LEADER.

Op persoonlijk vlak is mijn verhaal dat ik een links-activistische achtergrond heb en me als kind al bezighield met milieu en natuur. Met het gezin gingen we in de jaren ’70 al naar De Kleine Aarde en ik werd geraakt door het rapport van de Club van Rome en de oliecrisis. Mijn twee volwassen kinderen wonen inmiddels in het buitenland en mijn partner in Leiden. Ik wilde graag collectiever wonen en dat kon hier in een woongemeenschap in een stolpboerderij. Ik kom graag in de natuur, lopend, fietsend en zwemmend en ik doe samen met mijn partner aan langeafstandswandelen met de tent op onze rug.

Naast dit alles beoefen ik al 35 jaar karate en heb ik mijn eigen karateschool. Ik begon met karate vanuit zelfverdedigingsmotieven en ben nooit meer gestopt. Het is geweldig om anderen ook in deze kunst les te geven.

Wat voorspel jij (of hoop je) dat er over vijf jaar veranderd is in jouw werk/branche als het gaat om een ‘Happy Planet’?

Poeh, wat een moeilijke vraag. Ik hoop in ieder geval dat de landbouw echt verandert. En dat natuur-inclusieve landbouw en het besef dat de natuur, biodiversiteit en de kwaliteit van ons water en onze bodem van belang zijn voor ons voortbestaan. Dat is nu nog een worsteling. Momenteel moet nog over elk woord worden gediscussieerd. Zo is bijvoorbeeld “natuur-inclusief” nog een lastig woord voor de landbouw. Ik hoop dat dat besef dan meer is doorgedrongen. En dat we niet tegenover elkaar staan, maar dat we begrijpen dat we goed moeten zorgen voor de plek die we met andere levende wezens delen.

Uiteraard de vraag – waarom ben je lid geworden van HPP?

Omdat ik het wel belangrijk vind om niet in je eentje te ploeteren en interactie wil hebben met mensen die op dezelfde manier in het leven staan. Toen ik voor mezelf begon, 10 jaar geleden, ben ik op zoek gegaan naar een beroepsorganisatie. Zo ben ik lid geweest van bijvoorbeeld MKB NL en MVO NL. Daar vond ik niet wat ik zocht, maar de behoefte aan like-minded professionals was niet weg. En toen kwam HPP op mijn pad. Een leuke club leek me. Ik wilde dit jaar ook een jaarplan maken, maar dat is me nog niet gelukt. Die HPP-peer review lijkt me superleuk, maar ik heb het te druk gehad met mijn werk.

Hoe vul jij de ‘Happy Planet’ component in je eigen ondernemerschap in?

Ik heb geen auto, maar woon wel op het platteland. Dus dat betekent het OV, de fiets en deelauto’s als vervoermiddelen. Toen ik hier kwam wonen, waren er slechts een paar Greenwheels-auto’s in de omgeving, maar inmiddels staan ze overal. Niet door mijn toedoen denk ik, maar wel fijn! Daarnaast heb ik in mijn werk duurzame gewoontes, zoals minimaal printen en een Fairphone, maar ook dichter bij huis werken en minder internationaal reizen.

Lokaal ben ik bezig met de praktische uitvoering van projecten. Door samen te wonen met anderen in een boerderij en eigen groenten en fruit te kweken, verklein ik ook mijn ecologische voetafdruk. Ik ben al ruim 15 jaar vegetariër, al eet ik heel af en toe duurzame vis.

Als je met een magische toverstaf één ding mocht veranderen binnen het ondernemerschap in Nederland: wat zou jij graag anders zien?

Mijn eerste gedachte is om miljardairs zwaarder te belasten, waardoor de economie minder gericht zou zijn op individueel gewin en meer op ons collectieve welzijn. Ook onderwijs kan veranderen vanuit de vraag “wat geven we de volgende generatie mee?” Ik zie bijvoorbeeld liever het vak ecologie dan economie op school, zodat ze leren dat het ook een tandje minder mag. In de jaren ’70 hadden we het per slot van rekening ook al goed.

Dit wordt ook ondersteund door de Happiness Index, die aantoont dat welbevinden niet uitsluitend afhankelijk is van status en materiële bezittingen.

Mijn dilemma is hoe ik omga met de huidige maatschappij, die vaak tegen mijn waarden ingaat. Het is een uitdaging om in balans te blijven tussen aanpassen aan de normen en vasthouden aan mijn overtuigingen.

Hoe kun je de boodschap ‘genoeg is genoeg’ uitdragen zonder dat het een domineesvingertje is?  Ik vind het volgende gezegde mooi: ‘Joy is in us, not in things’

De doorgeefvraag van HPP-lid Jan van Beijnhem is:

Als je naar jezelf kijkt, wat zou je nog beter kunnen doen voor de planeet dan je tot nu gedaan hebt? Waar zou jij nog meer winst kunnen behalen? Daar wordt het vaak moeilijker, maar hoe kun je dan toch die drempel over?

Persoonlijk draait het voor mij om het inspireren van meer mensen over de belangrijke thema’s die ik eerder noemde. Ik mag meer actie nemen om de natuur te beschermen. Hoewel ik soms ontmoedigd ben en geen zin heb.

Mijn partner is bijvoorbeeld zeer betrokken bij natuurbescherming als vrijwilliger; denk aan het overzetten van padden, parkonderhoud en vogelobservatie – allemaal intensief werk. Ik voel de noodzaak om dit ook te doen, maar tot nu toe lukt dat niet zoals ik zou willen. Desondanks reis ik jaarlijks één keer naar het VK en help ik de Britse vogelbescherming in een gebied waar zij actief zijn.

Nadere info

Ilia Neudecker

Madeleine Boerma

Programmamanager, coach, facilitator - voor ZZP'ers, leiders & teams en de energietransitie 💫. eBook "Leiderschap in projectmanagement." Paperback/eBook voor ZZP-kostwinners. Leven zonder afval, moestuin, bushcraft en wandelen met hondlief.